Sweet & Sour Meatballs

 

My family wasn't a big fan of meatballs, I'll be honest. But lately I've switched over to chicken instead of beef and everyone seems to enjoy it much better. Tender, juicy and tasty. You can change it around with any sauces as well. This one here will be a simple sweet and sour sauce!



Cuisine: Asian

Resource: Alyonascooking

Preparing Time: 10 minutes

Resting Time

Cooking/Baking Time: 40-80 minutes

Serving: 4-6




Ingredients: 


Meatballs:
  • 2 lbs. of chicken (or ground)

  • 1 egg

  • 2/3 cup oatmeal (rolled oats)

  • 1 tsp seasoning salt

Sauce:
  • 1 1/2 cups brown sugar

  • 1/4 cup cornstarch

  • 3 cups water

  • 1/4 cup soy sauce

  • 1 tsp black pepper

  • 2/3 cup ketchup

  • 2/3 cup vinegar



What You'll Need:

  • Baking Dish

  • Saucepan

  • Food processor



Instructions:


  1. Preheat oven to 400 F.

  2. If using whole chicken: Combine 2 lbs chicken + 1 egg + 2/3 cup oatmeal + 1 tsp seasoning salt in a food processor until everything is combined.

  3. If using ground chicken: Combine 2 lbs chicken + 1 egg + 2/3 cup oatmeal + 1 tsp seasoning salt in a large bowl and mix everything to combine.

  4. Using a spoon, shape meatballs into small balls and transfer to a baking dish.

  5. Bake at 400 F for 20 minutes.

  6. To make the sauce: Combine 1 1/2 cups brown sugar + 1/4 cup cornstarch + 3 cups water + 1/4 cup soy sauce + 1 tsp black pepper + 2/3 cup ketchup + 2/3 cup vinegar in a medium saucepan. Mix to combine everything. Place on a stove and bring to a boil. Reduce heat and continue cooking until thickened.

  7. Pour the sauce over the meatballs and bake in the baking dish for 30 minutes - 1 hour at 350 F.



Notes:



Slow cooker: can be used instead of baking in the oven, cook on high for 30 minutes - 1 hour or low 4-6 hours.

Meat: Beef, pork, turkey or chicken can be used for this recipe

Chicken: whole chicken or ground can be used for this recipe

Chili powder: for extra spicy, add 3 tsp of chili powder instead of black pepper

Food processor: Make sure to use a food processor and not a blender. If blending chicken in a blender it will burn your motor. Also If you don't have a big one, consider splitting the ingredients in half or even thirds and blend everything in batches. Or blend chicken separately and combine all in a bowl.

Stovetop: To speed up the process you can add meatballs to the sauce and simmer for 10-15 minutes on the stovetop in a pan instead.




Storing: Refrigerate, covered

Freshness: 2-3 days

Make ahead tips: Meatballs can be prepared ahead of time and kept refrigerated for several days until ready to be served.

Freezing: Meatballs should freeze well without the sauce.





*Please adjust recipe measurements and time to suit yourself and the liking of your own personal taste, different ingredients and various tools used. As all of it can impact or change the results and the process of the cooking.





Russian Version/Рецепт по-русски:


Кисло-сладкие фрикадельки



Честно говоря, моя семья не была большим поклонником фрикадельки или котлет. Но в последнее время я перешла на курицу вместо говядины, и, кажется, всем это нравится гораздо больше. Нежный, сочный и вкусный. Вы также можете заменить его любыми соусами. На этот раз будет простой кисло-сладкий соус!



Кухня: Азиатская

Ресурс рецепта: Alyonascooking

Время подготовки: 10 минут

Время отдыха:

Время приготовления/выпекания: 40-80 минут

Порция: 4-6 




Ингредиенты:



Котлеты:

  • 2 фунта. курицы (или фарша) (907 гр.)

  • 1 яйцо

  • 2/3 стакана овсянки (овсяные хлопья)

  • 1 чайная ложка приправы соли

Соус:
  • 1 1/2 стакана коричневого сахара

  • 1/4 стакана кукурузного крахмала

  • 3 стакана воды

  • 1/4 стакана соевого соуса

  • 1 чайная ложка черного перца

  • 2/3 стакана кетчупа

  • 2/3 стакана уксуса



Что Понадобится:

  • Посуда для выпечки

  • Кастрюля или ковш (небольшой)

  • Кухонный комбайн



Как приготовить:

  1. Разогрейте духовку до 400 ф (204с).

  2. Если вы используете целую курицу: смешайте 2 фунта курицы + 1 яйцо + 2/3 стакана овсянки + 1 чайную ложку приправы в кухонном комбайне, пока все не смешается.

  3. Если вы используете куриный фарш: смешайте 2 фунта курицы + 1 яйцо + 2/3 стакана овсянки + 1 чайную ложку приправы в большой миске и перемешайте все.

  4. Ложкой сформируйте из фарша небольшие шарики и переложите в форму для запекания.

  5. Выпекать при температуре 400 ф (204с) в течение 20 минут.

  6. Для приготовления соуса: смешайте 1 1/2 стакана коричневого сахара + 1/4 стакана кукурузного крахмала + 3 стакана воды + 1/4 стакана соевого соуса + 1 чайную ложку черного перца + 2/3 стакана кетчупа + 2/3 стакана уксуса в средней емкости кастрюли. Перемешайте, чтобы все соединилось. Поставьте на плиту и доведите до кипения. Уменьшите огонь и продолжайте варить до загустения.

  7. Залейте соусом фрикадельки и запекайте в форме для запекания 30 минут – 1 час при температуре 350 ф (176с).



Пометки:


Мультиварка: можно использовать вместо запекания в духовке, готовить на высокой мощности 30 минут — 1 час или на низкой мощности 4–6 часов. Мясо: для этого рецепта можно использовать говядину, свинину, индейку или курицу. Курица: для этого рецепта можно использовать целую курицу или фарш. Порошок чили: для большей остроты добавьте 3 чайные ложки порошка чили вместо черного перца. Кухонный комбайн: Обязательно используйте кухонный комбайн, а не блендер. Если измельчить курицу в блендере, мотор сгорит. Также, если у вас нет большого размера, подумайте о том, чтобы разделить ингредиенты пополам или даже на трети и смешать все порциями. Или смешайте курицу отдельно и смешайте все в миске. Плита: Чтобы ускорить процесс, можно добавить в соус фрикадельки и варить 10–15 минут на плите в кастрюле.



Хранение: В холодильнике, под крышкой

Свежесть: 2-3 дня 

Советы подготовить заранее: Фрикадельки можно приготовить заранее и хранить в холодильнике несколько дней, пока они не будут готовы к подаче.

Замораживание: Фрикадельки должны хорошо замораживаться без соуса.




*Пожалуйста, отрегулируйте рецепт пропорции и время под себя и вашу семью от зависимости от вашего личного вкуса, разных ингредиентов и различных кухонных приборов. Так как это всё может повлиять на процесс и результат приготовление.