Beef Goulash

 


Super tender, melt in your mouth beef gulash cooked with veggies in a sauce. Can be served with anything you like such as mashed potatoes, noodles or rice.


Cuisine: Russian

Kitchen Author: Julietta's Creations/Galina Kuhnya

Preparing Time:  10-15 minutes

Cooking Time: 45 - 1 1/2 hour

Serving: 3-5


Ingredients: 

  • 1-1 1/2 lbs. of roast beef or chunk (or any kind of beef works)
  • 1/2 onion
  • 1-2 carrots
  • 1/4 - 1/3 bell pepper, red
  • 1/4 cup Tomato Juice or to taste
  • 1 tbsp of flour
  • 1 cup + Water
  • Salt & pepper to taste + any favorite seasonings (Vegeta, Garlic salt, salt seasonings, etc.)
  • Cooking Oil for frying



What You'll Need:

  • Medium/Large wok or deep skillet with lid

  • Cutting board & knife or chopper

  • Stove


Instructions:


1) Prepare your ingredients: Peel, wash, clean and dry 1/2 an onion, 1-2 carrots, 1/4 - 1/3 bell pepper and chop them into fine pieces. I just diced mine using a dice chopper. Set aside. Chop beef into small strips or cubes. Set aside.


2) To cook: Heat a large skillet or wok. Drizzle a little bit of cooking oil. Once oil is heated, add chopped veggies and cook on medium/high until golden and the moisture evaporated. Add chopped beef and salt & pepper everything to taste + any additional seasonings if desired. Continue cooking on high heat until all beef is browned. We are not worrying about fully cooking the meat at this point. Add about 1 tbsp of flour and stir everything to combine. Cook for another minute or two. Add about 1/4 cup of tomato juice or to taste and continue for another minute or two. Add about 1 cup of water or enough to cover most of the meat. But you don't want to put too much to water the flavors out. Just enough for the meat to cook into and slightly thicken up the sauce. Bring to a boil. Close with a lid and let cook for at least 45 minutes (depending on the cut of the meat). Or even 1- 1 1/2 hours for super tender, fall apart meat. The sauce will also thicken. Once you reach your desired tenderness of the meat, garnish with fresh herbs, adjust seasonings and it's ready to be served. Serves great over noodles, rice of mashed potatoes.







Notes:


Tomato juice: Any kind can be used, fresh blended tomatoes, juice, crushed in a can, paste or even marinara if you really wanted. I usually just use fresh blended tomatoes, or anything i have on hand.



Storing: Once at room temperature, refrigerate in a closed container.

Freshness: Best results served right away. 1-2 days

Make ahead tips: You can chop the meat and veggies ahead of time and keep them in the refrigerator in a closed container.

Freezing: Not tested










*Please adjust recipe measurements and time to suit yourself and the liking of your own personal taste, different ingredients and various tools used. As all of it can impact or change the results and the process of the cooking.





Russian Version/Рецепт по-русски:


Говяжий гуляш




Очень нежный, тающий во рту гуляш из говядины, приготовленный с овощами в соусе. Его можно подавать с чем угодно: картофельным пюре, лапшой или рисом.




Кухня: Русская

Автор Кухни: Julietta's Creations/ Галина Кухня

Время подготовки: 10-15 минут

Время готовки: 45 - 1 1/2 часов

Порция: 3-5




Ингредиенты:

  • 1-1 1/2 фунта. (455 гр) куска говядины
  • 1/2 луковицы
  • 1-2 моркови
  • 1/4 - 1/3 болгарского перца, красного
  • 1/4 стакана томатного сока или по вкусу
  • 1 столовая ложка муки
  • 1 стакана + воды
  • Соль и перец по вкусу
  • Масло для жарки


Что Понадобится:

  • Средний/большой казан или глубокая сковорода с крышкой

  • Разделочная доска и нож или измельчитель

  • Плита




Как приготовить:


1) Подготовьте ингредиенты: очистите, вымойте, и высушите 1/2 луковицы, 1–2 моркови, 1/4–1/3 болгарского перца и нарежьте их мелкими кусочками. Я нарезаю кубиками с помощью измельчителя. Отложите в сторону. Говядину нарезаем небольшими полосками или кубиками. Отложите в сторону. 2) Приготовление: нагрейте большую сковороду или казан. Сбрызните немного растительного масла. Как только масло нагреется, добавьте нарезанные овощи и готовьте на среднем/высоком уровне, пока они не станут золотистыми и влага не испарится. Добавьте нарезанную говядину, все посолите и поперчите по вкусу + любые дополнительные приправы по желанию. Продолжайте готовить на сильном огне, пока вся говядина не подрумянится. На этом этапе мы не беспокоимся о полной готовности мяса. Добавьте примерно 1 столовую ложку муки и все перемешайте. Готовьте еще минуту-две. Добавьте около 1/4 стакана томатного сока или по вкусу и продолжайте еще минуту или две. Добавьте около 1 стакана воды или столько, чтобы покрыть большую часть мяса. Но не стоит добавлять слишком много, чтобы все вкусы водяными стали. Нужно ровно столько, чтобы мясо прожарилось и соус немного загустел. Довести до кипения. Закройте крышкой и дайте готовиться не менее 45 минут (в зависимости от нареза мяса). Или даже 1–1,5 часа, чтобы мясо было очень нежным и разваливалось. Соус также загустеет. Как только мясо достигнет желаемой нежности, украсьте его свежей зеленью, добавьте приправы при необходимости и готово к подаче. Прекрасно подается с лапшой, рисом или картофельным пюре.




Пометки:

Томатный сок: можно использовать любой вид: свежие томаты, сок, измельченный в банке, пасту или даже маринару, если вы хотите. Обычно я использую свежие помидоры или все, что у меня есть под рукой.


Хранение: После достижения комнатной температуры поставьте в холодильник в закрытом контейнере.

Свежесть: Лучшие результаты подаются сразу. 1-2 дня 

Советы cделать заранее: Вы можете заранее нарезать мясо и овощи и хранить их в холодильнике в закрытом контейнере.

Замораживание: N/A










 

*Пожалуйста, отрегулируйте рецепт, пропорции и время под себя и вашу семью от зависимости от вашего личного вкуса, разных ингредиентов и различных кухонных приборов. Так как это всё может повлиять на процесс и результат приготовление.