Chicken Podliva

 

"Podliva" is a Russian word used for any dish like gravy. Any meat with sauce can be called podliva. A lot of the times, not much ingredients is used and you just let the chicken cook by itself until tender and release much flavors. Great served over mashed potatoes, rice or noodles. This recipe is a simple yet delicious chicken podliva with vegetables.



Cuisine: Russian

Recipe Resource: Julietta's Creations

Preparing Time: 10-15 minutes

Resting Time

Cooking/Baking Time: 10-20 minutes

Serving: 4-6




Ingredients: 

  • 1 - 1/2 lbs. of chicken tights or breast

  • Poultry seasoning ( or any favorite)

  • 11 medium onion

  • 2 carrots

  • 1 bell pepper

  • 2 large tomatoes

  • About 1/3 cup oyster sauce or to taste

  • Salt & pepper to taste

  • Scallions for garnish



What You'll Need:

  • Wok or deep skillet with lid

  • Cutting board & knife



Instructions:


  1. To prepare the ingredients: Chop chicken and all the vegetables into fajita size or small strips. Set aside until ready to use.

  2. To cook chicken: Heat a large wok with oil on medium/ high heat. Add chopped chicken, season with poultry seasoning to taste or any favorite chicken seasoning. Cook on high heat to brown meat for couple of minutes.

  3. To cook vegetables: Reduce heat to medium and add chopped onions. Continue cooking for a minute or two and add chopped carrots. Cook for a couple of minutes and add chopped bell peppers. Finally add chopped tomatoes. Big and juicy ones are the best. Let continue cooking for couple more minutes.

  4. To make the podliva: At this point all the vegetables, should give out plenty of juice especially the tomatoes. Add about 1/3 cup of oyster sauce or to taste to the vegetables. Mix all around. Reduce heat to low, close the lid and let simmer for about 10-15 minutes or until chicken is soft and tender. If your heat was too high or you overcooked your vegetables and you have no juice left. You can save it by adding some water, but most of the juice and flavors need to be from the juice of the vegetables,. That's what makes this dish delicious. At the end add a salt & pepper to taste or any favorite seasonings. Garnish with chopped scallions before serving. Serve over rice, noodles or anything of your favorites.



Notes:


Vegetables: Different vegetables can be used, substituted or omitted.

Oyster sauce: Can be omitted but gives great flavor. Or can be replaced with a different sauce of your choice.





Storing: Refrigerate, covered

Freshness: 2-3 days

Make ahead tips: N/A

Freezing: N/A





*Note that some recipe measurements and proportions are estimates and not all have been measured to precise. Therefore, please adjust recipe measurements and time as necessary  to suit yourself and your family. As we all have different personal tastes, use different ingredients, products and use different  tools.  As all of it can impact or change the results and the process of the cooking. 





Russian Version/Рецепт по-русски:


Куриная Подлива


«Подлива» — русское слово, обозначающее любое блюдо с подливой. Любое мясо с соусом можно назвать подливой. В большинстве случаев используется не так много ингредиентов, и вы просто позволяете курице тушится в своем соку пока она не станет мягкой и не высвободит много аромата. Прекрасно подается с картофельным пюре, рисом или лапшой. Этот рецепт представляет собой простой, но очень вкусный подливу из курицы с овощами.



Кухня: Русская

Ресурс рецепта: Julietta's Creations

Время подготовки: 10-15 минут

Время отдыха:

Время приготовления/выпекания: 10-20 минут

Порция: 4-6 




Ингредиенты:

  • 1–1/2 фунта. куриных грудки

  • Приправа для курицы (или любая другая)

  • 1 средняя луковица

  • 2 моркови

  • 1 болгарский перец

  • 2 больших помидора

  • Около 1/3 стакана устричного соуса или по вкусу

  • Соль и перец по вкусу

  • Зеленый лук для украшения



Что Понадобится:

  • Вок, казан или глубокая сковорода с крышкой

  • Разделочная доска и нож



Как приготовить:

  1. Для подготовки ингредиентов: нарежьте курицу и все овощи фахита размером или небольшими полосками. Отложите до готовности к использованию.
  2. Чтобы приготовить курицу: Нагрейте большой вок с маслом на среднем/сильном огне. Добавьте нарезанную курицу, приправьте приправой для птицы по вкусу или любой любимой приправой для курицы. Готовьте на сильном огне, чтобы мясо подрумянилось, пару минут.
  3. Чтобы приготовить овощи: Уменьшите огонь до среднего и добавьте нарезанный лук. Продолжайте готовить минуту-две и добавьте нарезанную морковь. Обжарьте пару минут и добавьте нарезанный сладкий перец. В конце добавьте нарезанные помидоры. Лучше всего большие и сочные. Продолжаем готовить еще пару минут.
  4. Чтобы приготовить подливу: На этом этапе все овощи должны дать много сока, особенно помидоры. Добавьте к овощам около 1/3 стакана устричного соуса или по вкусу. Перемешать все вокруг. Уменьшите огонь до минимума, закройте крышку и дайте покипеть около 10-15 минут или пока курица не станет мягкой и нежной. Если у вас был слишком сильный огонь или вы пережарили овощи, и у вас не осталось сока. Вы можете спасти ситуацию, добавив немного воды, но большая часть сока и ароматизаторов должна быть из сока овощей. Вот что делает это блюдо вкусным. В конце добавьте соль и перец по вкусу или любые любимые приправы. Перед подачей украсьте нарезанным зеленым луком. Подавайте с рисом, лапшой или чем-нибудь вашим любимым.


Пометки:


Овощи: можно использовать разные, заменять или убрать на ваше усмотрение. Устричный соус: можно не использовать, но он придает хороший вкус. Или можно заменить другим соусом по вашему выбору.





Хранение: В холодильнике, под крышкой

Свежесть: 2-3 дня 

Советы подготовить заранее: N/A

Замораживание: N/A




*Обратите внимание, что некоторые размеры и пропорции в рецепте являются приблизительными и не все измерены с точностью. Поэтому, пожалуйста, корректируйте размеры рецепта и время по мере необходимости, чтобы они подходили вам и вашей семье. Поскольку у всех нас разные вкусы, мы используем разные ингредиенты, продукты и разные инструменты. Поскольку все это может повлиять или изменить результаты и процесс приготовления.