Breakfast Cheese Casserole (Zapekanka)

 

Another family favorite breakfast meals is cheese casserole or (Zapekanka) how we call it in Russian. Very delicious breakfast made with

semolina with cheese and topped with sour cream. I love it and my kids do too! What would we do without our mothers? The childhood

recipes come from the smell of our parent's home.



Cuisine: Russian

Recipe Resource: My Mom (Vera Shirobokova)

Preparing Time: 5 minutes

Resting Time

Cooking/Baking Time: 30-45 minutes

Serving: 12 pieces (medium/small dish) 4-5 people




Ingredients: 

  • 1 container of farmers cheese or cottage cheese ( 680 grams)

  • 3-4 eggs (varies on size)

  • 1/2 cup sugar

  • 1/2 cup semolina

  • 1/2 tsp baking soda + 1/2 tsp vinegar

  • 4 tbsp butter, melted

  • 1 tsp vanilla extract

  • Sour cream + more for garnish



What You'll Need:

  • Deep baking dish

  • Electric stand mixer


Instructions:


  1. Preheat oven to 350 F. Butter the bottom and sides a deep baking dish.

  2. In a bowl of an electric stand mixer, combine 680 grams of farmers cheese + 3 or 4 eggs (depends on the size) + 1/2 cup sugar + 1/2 cup semolina + 4 tbsp melted butter + 1 tsp vanilla extract. In a separate bowl combine 1/2 tsp baking soda + 1/2 tsp vinegar and mix to combine and dissolve all the baking soda. It should fizz and bubble. Add to the bowl with the rest of the ingredients. Mix until everything is well combined.

  3. Transfer to a baking dish and spread evenly all over.

  4. Bake at 350 F. for 30-45 minutes or until the sides start to golden. Remove from the oven and spread a generous layer of sour cream over the top.

  5. Serve warm with more sour cream if desired.


Notes:


Eggs: The numbers of eggs needed depends on the size of your eggs. If using really big ones, you about 2-3. If using really small ones, use like 4. 



Storing: Refrigerate, covered

Freshness: 2-3 days

Make ahead tips: N/A

Freezing: Has not been tested





*Please adjust recipe measurements and time to suit yourself and the liking of your own personal taste, different ingredients and various tools used. As all of it can impact or change the results and the process of the cooking.





Russian Version/Рецепт по-русски:


Творожная Запеканка


Еще одно любимое семейное блюдо на завтрак —творожная запеканка. Очень вкусный

завтрак с манной и с творогом, смазанной сметаной. Мне очень нравится, и моим детям тоже! Что бы мы делали без наших матерей?

Рецепты детство - исходят от запаха дома наших родителей.



Кухня: Русская

Ресурс рецепта: Моя мама (Вера Широбокова)

Время подготовки: 5 минут

Время отдыха:

Время приготовления/выпекания: 30-45 минут

Порция: 12 кусочков (среднее/маленькое блюдо) 4-5 человек




Ингредиенты:

  • 1 банка любова творога (680 грамм)

  • 3-4 яйца (зависит от размера)

  • 1/2 стакана сахара

  • 1/2 стакана манной крупы

  • 1/2 чайной ложки пищевой соды + 1/2 чайной ложки уксуса

  • 4 ст.л. сливочного масла, растопленного

  • 1 чайная ложка ванильного экстракта

  • Сметана + еще немного для подачи



Что Понадобится:

  • Глубокая форма для запекания

  • Электрический миксер



Как приготовить:

1.) Разогрейте духовку до 350 ф (176 с). Смажьте маслом дно и бока глубокой формы для выпечки.


2.) В чаше электрического миксера смешайте 680 г творога + 3 или 4 яйца (в зависимости от размера) + 1/2 стакана сахара + 1/2
стакана манной крупы + 4 столовые ложки растопленного сливочного масла + 1 чайная ложка ванильного экстракта. В отдельной
миске смешайте 1/2 чайной ложки пищевой соды + 1/2 чайной ложки уксуса и перемешайте, чтобы растворить всю пищевую соду. Он
должен шипеть и пузыриться. Добавьте в миску к остальным ингредиентам. Перемешивайте, пока все хорошо не смешается.


3.) Переложить в форму для запекания и равномерно распределить по всей поверхности.

4.) Выпекайте при температуре 350 ф (176 с) в течение 30-45 минут или пока стороны не станут золотистыми. Достаньте из духовки и
смажьте сверху обильным слоем сметаны. Подавать теплым, по желанию добавив еще сметаны.




Пометки:


Яйца: необходимое количество яиц зависит от размера ваших яиц. Если вы используете большие, используйте около 2-3.

Если вы используете очень маленькие, используйте где-то 4.



Хранение: В холодильнике, под крышкой

Свежесть: 2-3 дня 

Советы подготовить заранее: N/A

Замораживание: Не тестировался




*Пожалуйста, отрегулируйте рецепт пропорции и время под себя и вашу семью от зависимости от вашего личного вкуса, разных ингредиентов и различных кухонных приборов. Так как это всё может повлиять на процесс и результат

приготовление.