French Baguette

 

French Baguette

Ever which you could make a fresh thin, baguette at home? Crunchy, crusty on the outside and soft on the inside. Just the perfect way it needs to be. This is a good recipe of an easy baguette at home. No special tools needed and simple ingredients from home.



Cuisine: French

Recipe Resource: aberdeenskitchen.com, Julietta's Creations

Preparing Time: 30 minutes

Resting Time: 3-4 hours

Cooking/Baking Time: 15-25 minutes

Serving: 2 baguettes (10-15 inches long, each)




Ingredients: 

  • 1 1/2 cup water

  • 2 tsp active dry yeast

  • 2 1/2 - 3 1/2 cups all purpose flour

  • 2 tsp salt



What You'll Need:

  • Oven

  • Deep baking dish (for the steam)

  • Electric stand mixer and hook attachment

  • Large bowl with plastic wrap

  • Flour sifter

  • Baking sheet with parchment paper or silicon mat



Instructions:


  1. To prepare the dough: In a bowl of an electric stand mixer add 1/2 cup room temperature ( not cold ) water. Sprinkle with 2 tsp of yeast and let stand for about 10-15 minutes or until foamy, bubble and yeast smelly to active the yeast.

  2. Add 2 tsp of salt + 1 cup more water to the bowl with the yeast mixture. Mix to combine. Start adding 3 1/2 cup sifted flour, about 1/2 cup at a time or until dough forms and it no longer is sticking to the walls of the bowl. ( It's ok for it to be sticking to your fingers )

  3. Lightly grease a large mixing bowl with oil and brush it all over the bowl. Transfer the dough in it and wrap with plastic wrap ( you can also grease the plastic wrap so it doesn't stick to the dough). Let proof for 45 minutes in a warm place until puffed and raised.

  4. Unwrap the plastic wrap from the bowl, get your hand wet and fold the dough from one side to the other, going around all sides of the bowl. Cover the bowl back with plastic wrap and let proof for another 45 minutes. Repeat the process 3 more times for a total of 4 times, or about 3 hours in resting time.

  5. To shape the dough: Transfer dough on a workspace area or a large silicon mat. Divide the dough in 2 equal piece ( or you can make 4 thin ones if you prefer ). Shape each piece into a long roll about 15 inches long or so. Transfer to a baking sheet with parchment paper of silicon mat. Repeat with the second piece. Cover with a towel or plastic wrap and let proof for an additional 30 minutes.

  6. To bake: Preheat oven to 450 F. 10 minutes before bread is ready to go in the oven. Pour boiling water in a deep baking dish about half way full. Place it on the verry bottom rack. ( keep an eye on it to make sure a good steam is coming and to make sure all the water hasn't evaporated. )

  7. Sprinkle lightly with some water over the baguettes, dust with some flour and make some knife lines over the bread. Bake for about 15-25 minutes or until golden.




French Baguette

Notes:


1. You can make 4 thin baguettes instead of 2 if you wish.
2. Let baguettes rest in the baking sheets you will be baking in, if you transfer them to a different place you can ruin the shape of your baguettes.
3. The steam is what makes the baguettes crusty on the outside, so don't skip this step.
4. Make sure to keep an eye on the steam to make sure a good steam is there and that all the water hasn't evaporated.




Storing: Keep in a paper bag for 1 day, keep in a plastic bag after. ( Keeping it in a paper bag for longer will make the bread stone hard).

Freshness: 2-3 days

Make ahead tips: N/A

Freezing: N/A


French Baguette

*Please adjust recipe measurements and time to suit yourself and the liking of your own personal taste, different ingredients and various tools used. As all of it can impact or change the results and the process of the cooking.





Russian Version/Рецепт по-русски:


Французский багет



French Baguette

Вы когда-нибудь хотели приготовить свежий тонкий багет дома? Хрустящий снаружи и мягкие внутри. Просто идеальный способ, каким он должен быть. Это хороший рецепт легкого багета в домашних условиях. Никаких специальных инструментов ненужно. И немного домашних ингредиентов.



Кухня: Французская

Ресурс рецепта: aberdeenskitchen.com, Julietta's Creations

Время подготовки: 30 минут

Время отдыха: 3-4 часа

Время приготовления/выпекания: 15-25 минут

Порция: 2 багета (размером 25-38)




Ингредиенты:

  • 1 1/2 стакана воды

  • 2 ч.л. активные сухие дрожжи

  • 2 /12 - 3 1/2 муки

  • 2 ч.л. соли



Что Понадобится:

  • Духовка

  • Глубокая форма для запекания (для пара)

  • Электрический миксер с крючком

  • Большая миска с пищевой пленкой

  • просеиватель для муки

  • Противень с пергаментной бумагой или силиконовым ковриком



Как приготовить:

  1. Приготовить тесто: В чашу электрического миксера добавить 1/2 стакана воды комнатной температуры (не холодной). Посыпьте 2 чайными ложками дрожжей и дайте постоять примерно 10-15 минут или пока не появится пена, пузырьки и дрожжевой запах, чтобы активировать дрожжи.

  2. Добавьте 2 чайные ложки соли + еще 1 стакан воды в миску с дрожжевой смесью. Смешайте, чтобы объединить. Начните добавлять 3 1/2 стакана просеянной муки, примерно по 1/2 стакана за раз или пока тесто не сформируется и не будет прилипать к стенкам миски. (Это нормально, если оно немного прилипает к рукам)

  3. Слегка смажьте большую миску маслом и смажьте ею всю миску. Переложите в нее тесто и оберните пищевой пленкой (ее можно также смазать, чтобы она не прилипала к тесту). Дайте тесту постоять 45 минут в теплом месте, пока он не набухнет и не поднимется.

  4. Снимите пищевую пленку с миски, намочите руку и сложите тесто с одной стороны на другую, обходя все стороны миски. Накройте миску пищевой пленкой и дайте постоять еще 45 минут. Повторите процесс еще 3 раза, всего 4 раза, или около 3 часов во время отдыха.

  5. Для формирования теста: Переложите тесто на рабочий стол или на большой силиконовый коврик. Разделите тесто на 2 равные части (или вы можете сделать 4 тонкие багеты, если хотите). Сформируйте из каждой части длинный рулет длиной около 15 дюймов или около того. Переложить на противень с пергаментной бумагой из силиконового коврика. Повторите со вторым кусочком. Накройте полотенцем или пищевой пленкой и дайте постоять еще 30 минут.

  6. Чтобы испечь: Разогрейте духовку до 450 ф ( 230 с ). За 10 минут до готовности хлеба, налейте кипяток в глубокую форму для запекания примерно наполовину. Поместите его на самую нижнюю решетку. (следите за ним, чтобы убедиться, что идет хороший пар, и чтобы вся вода не испарилась.)

  7. Слегка сбрызните багеты водой, присыпьте мукой и сделайте на хлебе несколько разрезов ножа. Выпекать около 15-25 минут или до золотистого цвета.

French Baguette



Пометки:


1. При желании можно сделать 4 тонких багета вместо 2-х. 2. Дайте багетам отдохнуть в противнях, в которых вы будете выпекать. Если вы будете переносить их в другое место, вы можете испортить форму ваших багетов. 3. Благодаря пару, багеты становятся хрустящими снаружи, поэтому не пропускайте этот шаг. 4. Обязательно следите за паром, чтобы убедиться, что пар хороший и что вся вода не испарилась.



Хранение: Хранить в бумажном пакете 1 день, после хранить в полиэтиленовом пакете. (Хранение в бумажном пакете дольше сделает хлеб твердым как камень).

Свежесть: 2-3 дня 

Советы подготовить заранее: N/A

Замораживание: N/A




French Baguette

*Пожалуйста, отрегулируйте рецепт пропорции и время под себя и вашу семью от зависимости от вашего личного вкуса, разных ингредиентов и различных кухонных приборов. Так как это всё может повлиять на процесс и результат приготовление.