Lagman

Traditional Kyrgyz dish with beef, roasted vegetables and served with noodles. The vegetables give a nice roasted aroma. Simple and tasty. My mother in law taught me this dish, when we got married as I was introduced to a new culture.



Cuisine: Kyrgyz

Recipe Resource: Julietta's Creations/Mother in Law

Preparing Time: 5-7 minutes

Resting Time

Cooking/Baking Time: 40-45 minutes

Serving: 4-6


Ingredients: 

  • Small chunk of roast beef or any kind (about 1/2 - 1 lbs..)

  • 2-3 small/medium potatoes

  • 1/2 - 1 onion

  • 1-2 carrots

  • 1/2 - 1 bell pepper (red, orange or yellow will work)

  • 1/2 - 1 daikon radish

  • 1-2 tomatoes, peeled

  • 3-5 sticks of chives

  • Salt & Pepper to taste

  • Oil for frying

  • Cooked noodles for serving



What You'll Need:

  • Dutch pan, wok or a deep pot/skillet

  • Cutting board & knife

  • Pot to cook noodles

  • Spatula or spoon

  • Stove



Instructions:


  1. Prepare all your vegetables and meat. Wash, clean and dry all. Dice the meat into cubes. Dice potatoes, onion, carrots, bell pepper, daikon radish, tomatoes into cubed also. Chop chives into smaller pieces.

  2. Heat a large wok or pan to medium high heat. Drizzle some oil and let it heat up. Add about 1/2 - 1 lbs. of diced or chopped beef and season with some salt & pepper. Cook on medium/high heat for about 5 minutes. Add diced onions and continue cooking for couple minutes. Next add carrots and cook for couple minutes. Add daikon radish and bell peppers and continue cooking for couple minutes. Finally add potatoes and tomatoes and continue cooking until tomatoes have released juice. Add chopped chives and add enough water to cover the meat. Bring to a boil. Reduce heat to medium/low and let cook for about 20-25 minutes with a closed lid. Stirring occasionally.

  3. Meanwhile cook noodles according to box instruction or the way you normal cook them. Set aside cooked noodles until ready to be served.

  4. Once the meat is tender serve over cooked noodles and enjoy.




Storing: Once cooled to room temperature, refrigerate, covered

Freshness: 2-3 days

Make ahead tips: N/A

Freezing: N/A





*Please adjust recipe measurements and time to suit yourself and the liking of your own personal taste, different ingredients and various tools used. As all of it can impact or change the results and the process of the cooking.





Russian Version/Рецепт по-русски:


Лагман





Традиционное кыргызское блюдо с говядиной, запеченными овощами и подается с лапшой. Овощи дают приятный жареный аромат. Просто и вкусно. Моя свекровь научила меня этому блюду, когда мы поженились с мужем. И когда я познакомилась с новой культурой и блюдами.




Кухня: Киргизская

Ресурс рецепта: Julietta's Creations/ Мама

Время подготовки: 5-7 минут

Время отдыха:

Время приготовления/выпекания: 40-45 минут

Порция: 4-6 




Ингредиенты:

  • Небольшой кусок говядины (около 1225-450 гр.)

  • 2-3 маленькие/средние картофелины

  • 1/2 - 1 луковица

  • 1-2 моркови

  • 1/2–1 болгарский перец (подойдет красный, оранжевый или желтый)

  • 1/2-1 редька

  • 1-2 помидора, очищенных

  • 3-5 палочек лук жусай

  • Соль и перец по вкусу

  • Масло для жарки

  • Варёная лапша для подачи



Что Понадобится:

  • Казан или глубокая кастрюля/сковорода

  • Разделочная доска и нож

  • Кастрюля для приготовления лапши

  • Лопатка или ложка

  • Плита



Как приготовить:

  1. Подготовьте все овощи и мясо. Вымойте, почистите и высушите всё. Нарежьте мясо кубиками. Картофель, лук, морковь, болгарский перец, помидоры также нарезать кубиками. Нарежьте жусай на более мелкие кусочки.

  2. Нагрейте большой казан или сковороду на среднем огне. Налейте немного масла и дайте ему нагреться. Добавьте около 1225-450 гр. нарезанного говядины и приправить солью и перцем. Готовить на среднем/сильном огне около 5 минут. Добавьте нарезанный кубиками лук и продолжайте жарить пару минут. Затем добавьте морковь и готовьте ещё пару минут. Добавьте редьку и болгарский перец и продолжайте готовить ещё пару минут. Наконец добавьте картофель и помидоры и продолжайте готовить, пока помидоры не дадут сок. Добавьте нарезанный жусай и добавьте достаточно воды, чтобы покрыть мясо. Довести до кипения. Уменьшите огонь до среднего/низкого и варите около 20-25 минут под закрытой крышкой. Периодически помешивая.

  3. Тем временем приготовьте лапшу в соответствии с инструкцией на коробке или обычным способом до готовности. Отложите приготовленную лапшу к подаче.

  4. Как только мясо станет мягким, отрегулируйте вкус на соль и перец и готово. Подавайте сверху лапши. Приятного аппетита!




Хранение: При остывании до комнатой температуры хранить в холодильнике, закрытой

Свежесть: 2-3 дня 

Советы подготовить заранее: N/A

Замораживание: N/A



*Пожалуйста, отрегулируйте рецепт пропорции и время под себя и вашу семью от зависимости от вашего личного вкуса, разных ингредиентов и различных кухонных приборов. Так как это всё может повлиять на процесс и результат приготовление.