Okroshka (Summer Cold Soup)


Perfect summer refreshing meal! It's cold and it's soo good! Most kids love it, and we do too. It's almost like eating a salad in a soup- is what some kids say. If you are unfamiliar with this, this is a must try.



Cuisine: Russian

Kitchen Author: Julietta's Creations

Preparing Time:  15 minutes

Cooking Time: 20-40 minutes

Serving: 1 large pot - 5qt (4-6 people)


Ingredients: 

  • 2-3 russet potatoes, or any
  • 1/2-1 English cucumber or about 3-4 small ones, depending on the sizes
  • About 1 cup- 1 1/2 cups fat cut ham, bologna, kielbasa or hot dogs
  • 4-6 eggs medium or large
  •  1 bunch of radishes or about 5-8 pieces
  • 3-4 green onions 
  • About 1/4 cup dill or to taste
  • 1 qt buttermilk (about 4 cups)
  • 1/4-1/3 cup sour cream (optional)
  • 2-3 cups water or to taste
  • Salt & pepper to taste


What You'll Need:
  • 1 large pot or bowl for serving
  • Bowl & spatula or spoon
  • Paring Knife
  • Cutting board and knife or chopper
  • 2 small pots to boil and cook vegetables



Instructions:


Cook step 1 & 2 at the same time to save time. 

  1. Cook the potatoes: Place 2-3 medium/large sized potatoes into a small/medium pot. Fill the pot with water until all potatoes are fully covered in water. Place on a stove on high heat. Bring to a boil. Reduce heat to medium and let cook for 20-25 minutes or until the potatoes are fully cooked through. To check if the potatoes are ready you can simply poke it with a fork and it should easily go through. Once it's cooked, drain and let cool. Once cooled, using a paring knife or any knife really, peel the skin off the potatoes and cut out any browning or spots on the potatoes. Lightly rinse or gently pat down with a paper towel. You don't want to rinse any of the flavors away. Using a chopper or cutting board and knife, dice potatoes into fine cubes. Transfer to a serving bowl or pot. 
  2. Cook eggs: Place 4-5 large eggs in a small pot and fill it up with water until all eggs are fully covered with water. Place on the stove on high heat. Bring the pot to a boil. Immediately turn off heat, cover with a lid and let stand for 12 minutes. Once the time is up, transfer the eggs to a different bowl to stop the cooking process. Fill the eggs with ice cubes and let sit for another 15 minutes. This is the perfect way to cook hard boiled eggs without any discoloring. Gently tap the bottom of each egg to crack it and peel the shells off the eggs. Lightly rinse the eggs for any extra shells. Using a cutting board and knife or chopper, finely dice all eggs into the serving bowl or pot with the potatoes. Make sure the eggs are fully cooled down. 
  3. Rinse and clean 1/2 - 1 cucumbers and 1 bunch of radishes. Dry with a paper towel. Chop cucumber + 1 cup -1 1/2 hot dogs + bunch of radishes into cubes. Transfer to the serving bowl. Rinse and dry about 1/4 cup dill + 3-4 green onions. Using a cutting board thinly chop and transfer to serving dish. Gently stir everything together and see if you need to add any more vegetables so everything looks about evenly proportional. Adjust to your own liking.
  4. Finally add 1 qt of buttermilk + splash of sour cream or about 1/3 cup + salt & pepper to taste. Add about 1 cup of water and stir everything together. Continue adding more water about 1/2 cup at a time until your desired liking. The consistency should not be very thick with buttermilk. Add more water if it's too thick. But don't add too much water either. U should still taste plenty of buttermilk flavor and a thick, full soup consistency. Add salt & pepper to taste. Chill in the refrigerator before serving. Enjoy this refreshing sold soup meal! Everyone will come for seconds!

Storing: Refrigerate, covered

Freshness: 2-3 days





*Please adjust recipe, measurements and time to yourself by your own personal taste, different ingredients and various of different tools used. As all of it can impact or change the results and process of the cooking.




Russian Version/Рецепт по-русски:


Окрошка


Идеальное освежающее летнее блюдо! Холодное и вкусное! Большинство детей это любят, и мы тоже. Это почти как есть салат в супе, как говорят некоторые дети. Если вы не знакомы с этим блюдом, это обязательно  нужно попробовать.




Кухня: Россия
Автор Кухни: Julietta's Creations
Время подготовки: 15 минут
Время готовки: 20-40 минут
Порция: 1 большая кастрюля - 5 кварт (4-6 людей)




Ингредиенты:

  • 2-3 картофелины
  • 1/2-1 английский огурец или около 3-4 маленьких, в зависимости от размера 
  • Около 1-1 1/2 чашки толстой ветчины, колбасы, или хот-догов 
  • 4-6 яиц средних или крупных размеров 
  • 1 пучок редиски или около 5-8 штук 
  • 3-4 зеленого лука 
  • Около 1/4 стакана укропа или по вкусу 
  • 1 литр кефира (около 4 стакана) 
  • 1/4-1/3 стакана сметаны (по желанию) 
  • 2-3 стакана воды или по вкусу 
  • Соль и перец по вкусу


Что Понадобится:

  • 1 большая кастрюля или миска для подачи
  • Миска и шпатель или ложка
  • Нож для очистки овощей
  • Разделочная доска и нож или измельчитель
  • 2 небольшие кастрюли для варки овощей


Как приготовить:

Готовьте шаги 1 и 2 одновременно, чтобы сэкономить время.

  1. Приготовьте картофель: положите 2-3 картофелины среднего/крупного размера в маленькую/среднюю кастрюлю. Наполните кастрюлю водой так, чтобы весь картофель был полностью покрыт водой. Поставить на плиту на сильный огонь. Довести до кипения. Уменьшите огонь до среднего и варите 20-25 минут или до полной готовности картофеля. Чтобы проверить, готов ли картофель, вы можете просто проткнуть его вилкой, и он должен пройти легко. Как только он будет приготовлен, слейте воду и дайте остыть. После остывания с помощью ножа для очистки овощей или любого другого ножа снимите кожицу с картофеля и вырежьте любые пятна на картофеле. Слегка смойте или аккуратно протрите бумажным полотенцем. Используя измельчитель или разделочную доску и нож, нарежьте картофель на мелкие кубики. Переложите в миску или кастрюлю для подачи.
  2. Приготовьте яйца: положите 4-5 больших яиц в небольшую кастрюлю и залейте водой, пока все яйца не будут полностью покрыты водой. Поставить на плиту на сильный огонь. Доведите кастрюлю до кипения. Сразу выключите огонь, накройте крышкой и дайте постоять 12 минут. Переложите яйца в другую миску, чтобы остановить процесс приготовления. Заполните яйца кубиками льда и оставьте еще на 15 минут. Это идеальный способ приготовить яйца вкрутую без обесцвечивания. Аккуратно постучите по дну каждого яйца, чтобы разбить его и очистить яйца от скорлупы. Слегка промойте яйца от лишней скорлупы. С помощью разделочной доски и ножа или измельчителя мелко нарежьте все яйца кубиками в миску или кастрюлю для подачи. Убедитесь, что яйца полностью остыли прежде.
  3. Промойте и очистите 1/2 до 1 огурца и 1 пучок редиски. Высушите бумажным полотенцем. Огурец + 1 стакан -1 1/2 хот-дога + пучок редиски нарезать кубиками. Переложить в миску для подачи. Промойте и обсушите около 1/4 стакана укропа + 3-4 зеленых луковицы. Используя разделочную доску, мелко нарежьте и переложите в миску. Аккуратно перемешайте все вместе и посмотрите, не нужно ли добавить еще овощей, чтобы все выглядело примерно пропорционально. Отрегулируйте по своему вкусу.
  4. Наконец, добавьте 1 литр кефира + немного сметаны или около 1/3 стакана + соль и перец по вкусу. Добавьте около 1 стакана воды и перемешайте все вместе. Продолжайте добавлять воду примерно по 1/2 стакана за раз, пока не получите желаемый вкус. Консистенция не должна быть очень густой от кефира. Добавьте больше воды, если она слишком густая. Но и слишком много воды тоже не добавляйте. Вы все еще должны ощущать вкус кефира и не сильно разбавленный и консистенцию густого, насыщенного супа. Добавьте соль и перец по вкусу. Перед подачей охладите в холодильнике. Наслаждайтесь этим освежающим супом! Все придут за добавки!

    Хранение: в холодильнике, под крышкой
    Свежесть: 2-3 дня 

         *Пожалуйста, отрегулируйте рецепт, пропорции и время под себя и вашу семью от зависимости от вашего личного вкуса, разных ингредиентов и различных кухонных приборов. Так как это всё может повлиять на процесс и результат приготовление.