Khachapuri
Khachapuri is like a stuffed cheesy bread made with different kinds of cheeses and gets dipped into a egg. Very tasty meal, breakfast or side if you really wanted. This doesn't have any meat or vegetables inside. Only cheese. Very delicious!
Cuisine: Georgian
Kitchen: Simplyhomecooked
Time: 2 hours 30 minutes
Serving: 4-6 pieces
Ingredients:
Dough:
- 1 tsp salt
- 1 tsp active dry yeast
- 1 tbsp sugar
- 3 ½ cup all purpose flour
- 1 cup water
- ½ cup milk
- 1 tbsp oil
Filling:
- 1 ½ cup farmers cheese (or ricotta cheese)
- 1 ½ cup shredded mozzarella cheese (or any kind)
- 1 ½ cup feta cheese
- Butter (Optional)
Topping + Top Wash:
- 4-6 Eggs
- 1 egg for egg wash
Tools Used:
- Baking sheets with parchment paper or silicon mats
- Electric mixer with bowl
- Large Bowl
- Rolling Pin
Directions:
1. In a bowl of an electric stand mixer combine 1 cup warm water + 1 tsp yeast. Let sit undisturbed for 5 minutes or until puffed. Add 1 tsp salt + 1 tbsp sugar + 1/2 cup warm milk (in a microwave for 30-40 seconds or until slightly warm) and whisk until well combined. Switch attachment to hook and add 3 ½ cups flour, about 1/2 cup at a time until dough forms and no longer sticks to the sides of the bowl. Add 1 tbsp oil and mix one last time. Remove dough from the bowl. Drizzle a bit of cooking oil in the bottom and sides of the bowl and place the dough back in. Cover with plastic wrap and let sit for 30 min-1 hour or until puffed and doubled in volume.
2. To prepare the filling: Combine 1 ½ cups farmers cheese + 1 ½ cups mozzarella cheese + 1 ½ cups feta cheese in a large bowl. Mix well to combine. Set aside until dough is ready to be used.
3. Prepare baking sheets with parchment paper or silicon mats. Set aside, Transfer prepared dough into a clean working space or table and break or cut the dough into medium size pieces. Roll out or shape each dough piece into a large oval. (These have to be made large. If you make these too small, when you crack an egg on the top, all the egg will run out.) Pinch corners on each side of the oval together to make it look like a boat. Place on prepared baking sheet. Repeat the process with rest of the dough.
4. Stuff each khachapuri with prepared cheese mixture, as much as you can fit in each khachapuri, about 1/3- 1/2 cup of mixture. Let sit at room temperature for about 30 minutes.
5. Preheat oven to 450 F. In a small bowl beat 1 egg and brush the top and sides of each khachapuri. Bake at 450 F for 15 minutes or until golden. As soon as they come out of the oven hot, make a well in the center of each khachapuri with a spoon as deep as you can. Crack an egg in each well. Add couple small pieces of butter in the cheese of each khachapuri. Return them back in the oven for another 5 minutes. Serve immediately, warm. Mix the cheese in the egg, or dip the side of the bread into the egg and enjoy.
Storing: Once at room temperature, refrigerate in a closed container.
Freshness: 1-2 days. Best taste when served right away.
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Хачапури
Ингредиенты:
Тесто:
- 1 чайная ложка соли
- 1 чайная ложка активных сухих дрожжей
- 1 столовая ложка сахара
- 3 ½ стакана муки
- 1 стакан воды
- ½ стакана молока
- 1 столовая ложка масла
Начинка:
- 1 ½ стакана домашнего творога (или сыра рикотта)
- 1 ½ стакана тертого сыра моцарелла (или любого другого)
- 1 ½ стакана сыра фета
- Сливочное масло (по желанию)
Для верха и смазки:
- 4-6 яиц
- 1 яйцо для смазки
Что понадобиться:
- Противни с пергаментной бумагой или силиконовыми ковриками
- Электрический миксер
- Большая чаша
- Скалка
Как Приготовить:
1. В чаше электрического миксера смешать 1 стакан теплой воды + 1 чайную ложку дрожжей. Оставить набухать на 5 минут. Добавить 1 чайную ложку соли + 1 столовую ложку сахара + 1/2 стакана теплого молока (в микроволновке на 30-40 секунд или пока она слегка не нагреется) и взбивать до однородной массы. Поменять насадку на крючок и добавит 3 ½ стакана муки по 1/2 стакана за раз, пока тесто не сформируется и не перестанет прилипать к стенкам миски. Добавить 1 столовую ложку масла и перемешать последний раз. Вынуть тесто из миски. Смазать дно и стенки миски небольшим количеством растительного масла и снова положить туда тесто. Накрыть пищевой пленкой и оставить на 30 мин-1 час или пока теста надуется и увеличится в объёме.
2. Для приготовления начинки: смешать 1 ½ стакана домашнего творога + 1 ½ стакана сыра моцарелла + 1 ½ стакана сыра фета в большой миске. Хорошо перемешать. Отложить в сторону, пока тесто не будет готово к использованию.
3. Подготовить противни с пергаментной бумагой или силиконовыми ковриками. Отложить в сторону. Переложить подготовленное тесто на чистый стол и разрезать тесто на кусочки среднего размера. Раскатать или слепить каждый кусок теста в большой овал. (Они должны быть большими. Если вы сделаете тесто слишком маленькими, тогда когда вы положите яйцо сверху, все яйцо вытечет.) Сожмите вместе углы с каждой стороны овала, чтобы оно выглядело как лодка. Положит на подготовленный противень. Повторить процесс с остальным тестом.
4. Наполнить каждый хачапуре приготовленной сырной смесью, столько, сколько сможете поместить в каждый хачапуре, примерно 1 / 3–1 / 2 стакана смеси. Оставить на 30 минут при комнатной температуре.
5. Разогреть духовку до 450 ф (232 с). В небольшой миске взбить 1 яйцо и смазать верх и стороны каждого хачапуре. Печь в течение 15 минут или до золотистого цвета. Как только они выйдут из духовки горячими, сделать ложкой углубление в центре каждого хачапуре как можно глубже. Разбить по яйцу в каждую лунку. Добавить пару небольших кусочков масла в сыр каждого хачапуре. Вернуть их обратно в духовку еще на 5 минут. Подавать сразу же в теплом виде. Смешать сыр с яйцом или обмакивать в яйцо кусок хлеба. Приятного Апетита!
Хранение: После охлаждения до комнатной температуре можно хранить в холодильнике, закрытым
Свежесть: 1-2 дня. Лучший вкус, когда подают сразу.