Ice Cream Waffles

Ice Cream Waffles

First time we tried this at a friends house and everyone loved it! It's not actual ice cream but made cream and kept frozen like ice cream. It's perfect dessert for hot days. One of the things I love about it is that it's not super sweet. 



Cuisine: Russian                                 

Kitchen: Fire This Chef

Time: 30 minutes

Serving: 15-20 waffles (1 waffle cake)



Ingredients:


  • 6 waffle sheets (I buy mine at Kiev Market but you should be able to find them at a European Store)
  • 1/4 of a 14 oz can of Sweetened Condensed Milk (about 3-4 oz)
  • 1/2 stick of unsalted butter (4 tbsp), softened
  • 6 oz cream cheese, softened
  • 8 oz cool whip
  • 1/2 - 1 can (14 oz) of dulce de leche (cooked condensed milk)


Tools Used:


  • Electric Stand Mixer with whisk attachment
  • Spatula or butter knife (for spreading)
  • Heavy Stand or bowl (to press down waffle)
  • Bowls
  • Plastic Wrap


Directions:


1. First prepare your dulce de leche waffles. Start by taking 1 waffle and spread a very thin layer of dulce de leche over it. In order to not make those super sweet you need to make sure you have a really thin layer, almost see through. Take a different waffle and place is on top of the waffle with dulce de leche filling. Press it together and put it under a heavy bowl or cake stand to help it press and stick together. Repeat the process with the rest of the waffles having a total of 3 dulce de leche sandwiches. Let the waffles stand pressed under the bowl for about 7-10 minutes. 


2. To prepare the ice cream filling: In an bowl of an electric stand mixer add 4 tbsp of butter and beat until creamy. Add 1/4 of a can of sweetened condensed milk and continue mixing until well incorporated. Cut 6 oz of cream cheese into smaller pieces and add it to the butter, little pieces at a time. Mix together until well combined. Finally, add 8 oz of cool whip and mix everything together one last time. Your ice cream frosting is complete. Split the cream into 2 equal bowls.


3. To assemble: Take one waffle sandwich and one prepared bowl of ice cream frosting and spread a thick layer of cream evenly over the waffle sandwich. Take the next waffle sandwich and press gently over the cream. Squish it lightly to get the cream on the sides evenly, if some cream comes out of the sandwich you can cream up the sides of the sandwich with it. Take the next bowl with cream and spread it evenly over the top of the next sandwich. You should end up with 3 dulce de leche filling and 2 ice cream fillings in between those sandwiches. The dulce de leche fillings are very thin, where the ice cream frosting are very thick. Wrap waffle sandwich with plastic wrap and place in freezer AT LEAST overnight until completely frozen. Then it's ready to serve. Remove from freezer right before serving because they will melt very quickly. This could be prepared ahead of time and stored in freezer for up to 1-2 weeks or even longer (I can't tell you exactly how long without experimenting but i'm pretty sure these could be in the freezer for even couple months and still be fine). Make sure they are always wrapped in plastic wrap in the freezer so they don't take up the freezer smell and loose it's taste. Enjoy!


Storing: Freezer, wrapped in plastic wrap

Freshness: 1-2 weeks for sure but pretty sure it could stay fresh up to even couple months!







russian-waffles.PNG

If you don't have a European store here's a link I found for European Waffles


https://www.amazon.com/Wafer-Sheets-Round-Wafers-Green/dp/B071GPHNPN/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=russian+waffles&qid=1589396167&sr=8-1



Russian Version/Рецепт по-Русски:


Вафли с Мороженом


Ингредиенты:


  • 6 вафельных листов (я покупаю мои в магазине "Киев", но вы должны найти их в любом европейском магазине)
  • 1/4 банки сгущенного молока на 14 унций (приблизительно 3-4 унции)
  • 1/2 палочки несоленого сливочного масла (4 стл.), размягченного
  • Сливочный сыр на 6 унций, смягченный
  • 8 унций взбитого крема
  • 1/2 - 1 банка (14 унций) Дульсе де Лече (варёное сгущенное молоко)


Что понадобиться:


  • Электрический Миксер с подставкой с венчиком насадкой
  • Шпатель или нож для масла (для смазывания)
  • Тяжелая подставка или чаша (чтобы придавить вафлю)
  • Миски
  • Пищевая плёнка


Как Приготовить:


1.   Сначала приготовит вафли с дульсе де лече. Начать с 1 вафли и нанести на нее очень тонкий слой варёной сгущёнки. Чтобы не получилось очень сладкое, вам нужно убедиться, что у вас действительно тонкий слой, почти прозрачный. Взять другую вафлю и положит её сверху вафли с начинкой варёной сгущёнки. Прижать две вмести и положить их под тяжелую чашу или подставку для торта, чтобы помочь сжать и склеить. Повторит этот процесс с остальными вафлями, в конце у вас должно получится 3 вафельных сэндвичей с Дульсе де Лече. Дать вафлям постоять под чашкой около 7-10 минут.


2.   Для приготовления начинки мороженого: в миску миксера с электрической подставкой добавить 4 столовые ложки сливочного масла и взбить хорошо. Добавит 1/4 банки сгущенного молока и продолжать перемешивать, пока хорошо не перемешается. Разрезать 6 унций сливочного сыра на более мелкие кусочки и добавит его к маслу, маленькими кусочками за раз. Смешать, пока хорошо не смешано. Наконец, добавит 8 унций взбитого крема и все  хорошо перемешать в последний раз. Ваше мороженое готова. Разделите крем на 2 равные миски.


3.   Взять один вафельный сэндвич и одну приготовленную миску с кремом с мороженого и равномерно распределите толстый слой крем по вафли. Следом положит сверху следующий вафельный сэндвич и слегка придавить, чтобы равномерно распределить крем по краям. Если из вафли выйдет немного крема, вы можете смазать им края вафли. Взять следующую миску с кремом и равномерно распределите его по поверхности следующей вафли. В итоге должно быть 3 вафли сэндвича начинки из дульсе де лече и 2 начинки из мороженого среди них. Начинка дульсе де лече должна быть очень тонкая, а крем с мороженым очень толстый слой. Оберните торт вафли пищевой пленкой и поставит в морозильник на ночь, пока не будете готовы к подаче. Выньте из морозильника прямо перед подачей на стол, потому что они очень быстро тают. Этот торт можно приготовить заранее и хранить в морозилке до 1-2 недели или даже дольше (я не могу точно сказать, как долго, не экспериментируя). Убедитесь, что вафли всегда завернуты в пищевую плёнку в морозильнике, чтобы они не впитали запах морозильника и не теряли свой вкус. Наслаждайтесь!


Хранение: морозильник, завернутый в пищевую пленку

Свежесть: точно 1-2 недели, но почти наверняка она может оставаться свежей даже до пару месяцев!