Honey Chicken

Honey Chicken

This is one of the best honey chicken I've ever made! It reminds me of like Panda Express or some Asian Bistros. It's very tasty and no extra ingredients! Not hard to make at all! My kids loved it as well. Sauce made from simple ingredients  you should already have at home. I hope you will enjoy it as well!


Cuisine: Asian

Kitchen: Dinner At The Zoo

Time: 45- 1 hour

Serving: 4-6 



Ingredients:


For the Chicken:

  • 1 1/2 lbs boneless, skinless chicken breast
  • 2 eggs
  • Salt & Pepper to taste
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 1/2 cup cornstarch
  • Extra Virgin Olive Oil for frying or any cooking oil
  • Sesame seeds + green onions to garnish

For the Sauce:

  • 1/2 cup honey
  • 2 tbsp soy sauce
  • 2 tbsp water
  • 1/2 tsp extra virgin olive oil or sesame oil or any other cooking oil
  • 1 tbsp all-purpose flour
  • 1 tbsp apple cider vinegar (I don't recommend buying a cheap one)I use the Organics Brand



What You'll Need:

  • Deep pots or skillets
  • Cutting board & knife
  • Bowls
  • Trays or plates
  • Spatula or tongs
  • Stove



Instructions: 

1) In a medium size bowl crack 2 eggs + sprinkle salt & pepper to taste and stir to combine. Set aside. Place 1/2 cup cornstarch + 1/2 cup flour in a different bowl and mix to combine. Cut chicken into cubes or stripes. Transfer each piece of meat into the egg mixture and toss around to get all in. Transfer to the flour mixture and dredge around to get all coated. Transfer to a plate or tray. Repeat with all your chicken.


2) Heat a deep pot or skillet with cooking oil enough to cover all the meat, I use extra virgin olive oil. Heat until hot. Place as much pieces as you will fit. You will cook in batches. Cook on medium heat for about 5 minutes or until golden. Flip over to the other side and cook until golden. While it's cooking prepare a plate or tray with paper towels to soak up extra oil. Once meat is cooked, remove and place on paper towel. Repeat with all chicken.


3) To prepare the sauce: In a medium pot or skillet place 1/2 cup honey + 2 tbsp soy sauce + 2 tbsp water + 1/2 tsp extra virgin olive oil + 1 tbsp apple cider vinegar. Stir and bring all to a boil. Add 1 tbsp of flour and continue cooking, stirring until sauce has thickened. Remove from heat and add cooked chicken. Toss all chicken around with a spatula or tongs until all chicken is coated evenly and no sauce is left in the pan. Garnish with sesame seeds, green onions over pasta, potatoes, rice or buckwheat. Enjoy!


Storing: Once at room temperature, keep refrigerated, covered.

Freshness: 2-3 days



Russian Version/Рецепт по-Русски:


Курица в Мёде



Ингредиенты:


Для курицы:

  • 1 1/2 фунта (680 г) куриной грудки без кожи и костей
  • 2 яйца
  • Соль и перец по вкусу
  • 1/2 стакана муки
  • 1/2 стакана кукурузного крахмала
  • Оливковое масло первого отжима для жарки или любое растительное масло
  • Кунжут + зеленый лук для украшения

Для соуса:

  • 1/2 стакана меда
  • 2 ст.ложки соевого соуса
  • 2 ст.ложки воды
  • 1/2 чайной ложки оливкового масла первого отжима или кунжутного 
  • 1 ст.ложка муки
  • 1 столовая ложка яблочного уксуса (не рекомендую покупать дешёвый). Я использую органическую марку



Что понадобиться:

  • Глубокие кастрюли или сковороды
  • Разделочная доска и нож
  • Чаши
  • Подносы или тарелки
  • Шпатель или щипцы
  • Плита


 Как Приготовить:


1) В миске среднего размера разбить 2 яйца + посыпать солью и перцем по вкусу и перемешать. Отложить в сторону. Положить 1/2 стакана кукурузного крахмала + 1/2 стакана муки в другую миску и перемешать. Курицу нарезать кубиками или соломкой. Обмокать каждый кусок мяса в яичную смесь и перемешать, чтобы всё было покрыто. Перенести в мучную смесь и обмокать, чтобы всё покрылось. Переложить на тарелку или поднос. Повторить процесс со всей оставшийся курицей.


2) Нагреть глубокую кастрюлю или сковороду с растительным маслом чтобы могло покрыть всё мясо. Я использую оливковое масло первого отжима, но вы можете любое растительное масло. Нагреть масло до горячего состояния. Разместить мясо сколько поместится. Вы будете готовить партиями. Готовьте на среднем огне около 5 минут или до золотистого цвета. Перевернуть на другую сторону и готовить до золотистого цвета. Во время приготовления приготовьте тарелку или поднос с бумажными полотенцами, чтобы впитывало лишнее масло. Когда мясо приготовится, снять его и переложить на бумажное полотенце. Повторить со всем мясом.


3) Как приготовить соус: в кастрюлю или сковороду среднего размера поместить 1/2 стакана меда + 2 столовые ложки соевого соуса + 2 столовые ложки воды + 1/2 чайной ложки оливкового масла первого отжима + 1 столовую ложку яблочного уксуса. Перемешать и довести все до кипения. Добавить 1 столовую ложку муки и продолжать готовить, помешивая, пока соус не загустеет. Снять с огня и добавить в него приготовленную курицу. Перемешать всю курицу лопаткой или щипцами, пока вся курица не покроется равномерно и на сковороде не останется соуса. Украсить семенами кунжута, зеленым луком и подавать сверху макарон, картофеля, риса или гречки. Приятного Апетита!


Хранение: После охлаждения до комнатной температуры хранить в холодильнике, накрытой.

Свежесть: 2-3 дня