Bird's Milk Souffle Cake

Bird's Milk Souffle Cake

This is a light, mousse like dessert made from milk soufflé and topped with chocolate made form cocoa powder. It's creamy and delicious. Super easy to make and a great dessert that everyone will love. 



Cuisine: Russian

Kitchen: Natasha's Kitchen

Time: 2 hours

Serving: 1 large dish



Ingredients:


Soufflé Cream:

  • 2 packets  unflavored gelatin, (14 grams total or 2 tbsp)
  • 1 cup milk
  • 1 cup granulated sugar
  • 16 oz tub of sour cream
  • 16 oz tub of cool whip refrigerated (not frozen)

Chocolate Topping:

  • 5 Tbsp Coco powder 
  • 5 Tbsp granulated sugar
  • 1 packet unflavored gelatin (7 grams or 1 tbsp)
  • 5 Tbsp milk
  • 1 cup cold water



Tools Used:

  • Small saucepan & whisk
  • Large glass dish (11x13")
  • Electric stand mixer, whisk attachment
  • Spatula or spoon



Directions:


1.   In a small sauce pan add 2 tbsp of unflavored gelatin + 1 cup milk. Place on medium heat and whisk together until you see a steam. Immediately remove from heat and don't let it boil. Set aside to cool.


2.   Lightly spray, butter or oil a large glass baking dish. Set aside. In the bowl of an electric stand mixer with the whisk attachment mix together 16 oz tub of sour cream + 16 oz tub of cool whip+ 1 cup sugar. Whip on medium/high speed until well blended. Reduce speed to low and slowly, by little, pour in the warm milk mixture. Mix well. Transfer into the prepared baking dish, spreading evenly. Even out and slightly tap the dish on a soft surface to help get it evened out. Place in the refrigerator to set. 


3.   Prepare the chocolate topping by washing, cleaning and drying that same small sauce pan we used earlier and adding 5 tbsp of coco powder + 5 tbsp sugar + 1 tbsp of unflavored gelatin. Mix all with a whisk. Add 1 cup cold water + 5 tbsp milk. Place over medium heat and bring to a boil, continue mixing well. The chocolate will be smooth and shouldn't contain any lumps. Remove from heat and set aside to cool for 1 hour in room temperature. 


4.   After 1 hour remove souffle cream from the refrigerator. Whisk the chocolate mixture with a spoon or whisk and slowly, pour the chocolate over the milk souffle. Place back in the refrigerator and let stand for at least 5 hours or overnight before serving. 


Storing: Refrigerated

Freshness: 3-5 days


PXL_20200916_194003430.PORTRAIT-01.COVER.jpg


Russian Version/Рецепт по-Русски:


Птичие Молоко Суфле Торт


Ингредиенты:


Суфле крем:

  • 2 пакетика желатина без вкуса (всего 14 г или 2 ст. Ложки)
  • 1 стакан молока
  • 1 стакан сахара 
  • 16 унций сметаны (454 г)
  • 16 унций взбитого крема (454 г) (не замороженного)

Шоколадный вверх:

  • 5 столовых ложек какао порошка
  • 5 столовых ложек сахара 
  • 1 пакет желатина без вкуса (7 г или 1 ст. Ложка)
  • 5 столовых ложек молока
  • 1 стакан холодной воды


Что понадобиться:


  • Маленькая кастрюля и венчик
  • Большая стеклянная тарелка (11x13")
  • Электрический миксер с подставкой, насадка венчик
  • Шпатель или ложка


Как Приготовить:


1.    В небольшой кастрюле добавить 2 столовые ложки желатина + 1 стакан молока. Поставить на средний огонь и смешать вместе. Варить до получения пара. Немедленно снять с огня и не дать ему закипеть. Убрать в сторону, чтобы остыть.


2.   Слегка смазать маслом большую стеклянную форму для выпечки. Отложить её в сторону. В чаше миксера смешать16 унций сметаны и 16 унций взбитых сливок. Взбить на средней / высокой скорости используя насадку венчика. Перемешивать пока хорошо не смешается. Уменьшить скорость до низкой и медленно, постепенно добавить теплую молочную смесь. Хорошо перемешать. Переложить в приготовленную форму для выпечки, равномерно распределить. Выровняйте и слегка постучать блюда по мягкому стулу или месту, чтобы выровнять суфле. Поместить в холодильник, чтобы застыло.


3.   Приготовить шоколадную начинку, вымыв, очистив и высушив ту же самую маленькую кастрюлю, которую мы использовали ранее, и добавить 5 столовых ложек кокао порошка + 5 столовых ложек сахара + 1 столовую ложку желатина. Смешайте все венчиком. Добавить 1 стакан холодной воды + 5 столовых ложек молока. Поставить на средний огонь и довести до кипения, хорошо помешивая. Шоколад должен быть гладким и не иметь никаких комков. Снять с огня и отставить в сторону чтобы оно остыла на 1 час при комнатной температуре.


4.   Через 1 час достать суфле из холодильника немного размешать шоколадный смесь венчиком и медленно вылить шоколад на молочное суфле. Поставить обратно в холодильник и дать постоять не менее 5 часов или на ночь перед подачей на стол.


Хранение: В холодильнике

Свежесть: 3-5 дней