Armenian Baklava


Baklava is known in different countries and is made differently in different areas. But they all include some kind of dough and soaked with honey and filled with nuts. This recipe I'm sharing with you today is Armenian style baklava made by a very easy and simple recipe.



Cuisine: Armenian

Kitchen: Julietta's Creations

Time: 1 hour

Serving: 1 large baking sheet



Ingredients:


Dough:

  • 300 grams butter (about 14 tbsp), softened
  • 4 cups all-purpose flour
  • 1 cup sour cream
  • 1 tsp baking soda
  • 3 egg yolks

Filling:

  • 300-350 grams of walnuts (about 1 1/2-2 cups), chopped 
  • 1 1/2 cups granulated sugar
  • 3 egg whites 

Topping:

  • 2 tbsp honey
  • 2 tbsp butter
  • 1 egg  (for egg wash)
  • 1/4  cup whole/half walnuts



Tools Used:


  • Electric Mixer with whisk, paddle, hook attachment
  • Rolling pin
  • Sprayed or buttered large baking sheet 
  • Bowls
  • Spatula or spoon
  • Brush
  • Bread knife



Directions:


1. To prepare dough: Add 300 grams of butter in bowl of an electric stand mixer and mix with a paddle attachment for couple minutes. Add 3 egg yolks and mix. Separately combine 1 cup sour cream + 1 tsp baking soda and mix to combine. Add it to the bowl with eggs and mix until well combined. Switch attachment to hook and add 4 cups of flour or as much as need to form soft but not sticky dough. Add about 1/2 cup at a time. Transfer dough to a different bowl. 


2.  Wash, clean and dry the same bowl from the electric mixer and add 3 egg whites to the bowl and beat until foamy. Set aside. In a different bowl add 1 1/2 cup sugar + 1 1/2 cup chopped walnuts and mix with a spatula or spoon to combine. Set aside. Spray or butter the bottom of your baking sheet and set aside. Preheat oven to 350 F.


3. Transfer dough to a clean table or silicon mat and divide dough into 3 equal pieces. Using a rolling pin, roll out first piece to a large rectangle (the size of your baking sheet) and place it on the prepared baking sheet. Take your bowl with beat egg whites and take half the mixture and brush all over, evenly over the first layer of dough on the baking sheet. Take the bowl with walnut and sugar mixture and sprinkle half the bowl, evenly over the dough. Roll out another piece of dough to a rectangle to the same size and place over the top. Brush the top with the remaining egg whites and sprinkle with the remaining sugar and walnut mixture. Lastly, roll out your last dough piece to the size rectangle size and place it over the top. Beat 1 egg and brush all over the top of the dough. Take a pastry knife and carefully draw lines on the dough into square or rhombus shapes but not cutting the dough. Just lightly draw lines to see where each square is. Take one whole or half walnut and place at the top of each square and lightly press in the dough. Break up into smaller pieces as needed. Place in the preheated oven and bake for 20-35 minutes or until golden. Remove from the oven and very gently not breaking the pastry cut through the squares where you marked at earlier.


4. In a small bowl place 2 tbsp of honey + 2 tbsp of butter and melt  in the microwave until liquid and mix. As soon as the pastry comes out of the oven hot, take a teaspoon and a pour over the cracks of the pastry. Use it all up and don't leave any behind.  You can take a pastry brush to help you brush through the edges and tops of all the pastry. Place it back in the oven for another 5 minutes or so to the pastry to brown. Remove from the oven and let stand in the baking sheet to cool. Once cooled, cut the pastry into squares again the same way it was cut before and serve. 






Storing: Room temperature, covered

Freshness: 4-5 days




Russian Version/Рецепт по-Русски:


Пахлава по Армянски


Ингредиенты:


Тесто:

  • 300 г маргарина (около 14 столовых ложек), размягченного
  • 4 стакана муки
  • 1 стакан сметаны
  • 3 яичных желтка
  • 1 ч.л. соды

Начинка:

  • 300-350 г грецких орехов (около 1 1/2-2 стакана), нарезанные
  • 1 1/2 чашки сахара 
  • 3 яичных белка

Для Верха:

  • 2 столовые ложки меда
  • 2 столовые ложки масла
  • 1 яйцо (для смазки)
  • 1/4 стакана целых / половин грецких орехов


Что понадобиться:


  • Электрический миксер с венчиком, лопаткой, крючком
  • Скалка
  • Смазанный маслом большой противень
  • Чаши
  • Шпатель или ложка
  • Кисточка
  • Нож для хлеба


Как приготовить:


1. Для приготовления теста: добавить 300 г маргарина в миску электрического миксера с подставкой и перемешать с помощью лопатки насадки в течение пары минут. Добавить 3 яичных желтка. Смешать 1 стакан сметаны + 1 ч.л. соды и перемешать. Добавить сметану в чашку всё хорошо перемешать до образования однородной массы. Поменять насадку на крючок и добавить 4 стакана муки или столько, сколько нужно, чтобы получилось мягкое, но не липкое тесто. Добавляйте около 1/2 стакана за раз. Переложить тесто в другую миску.


2. Вымать, очистить и высушить ту же саму миску для электрического миксера, добавить в неё 3 яичных белка и взбивать до образования пены с венчиком насадкой. Отложить в сторону. В другую миску добавить 1 1/2 стакана сахара + 1 1/2 стакана нарезанных грецких орехов и смешать с помощью шпателя или ложки для объединения. Отложить в сторону. Смазать маслом противень и отложить в сторону. Разогреть духовку до 350 ф (176 С).


3. Перенести тесто на чистый стол или силиконовый коврик и разделить тесто на 3 равные части. С помощью скалки раскатать первый кусок в большой прямоугольник (размером с противень) и поместить его на подготовленный противень. Взять миску с взбитыми яичными белками, и смазать кисточкой половину смеси, равномерно по первому слою теста на противне. Взять миску с грецким орехом и сахарной смесью и посыпать половину смеси, равномерно по тесту. Раскатать другой кусок теста в прямоугольник того же размера и положить его сверху. Смазать сверху оставшиеся яичные белки и посыпать оставшейся смесью сахара и грецкого ореха. Наконец, раскатать последний кусок теста до размера прямоугольника размера и поместить его поверх. Взбить 1 яйцо в небольшой миски и смазать все тесто. Возьмите кондитерский нож и аккуратно нарисуйте линии на тесте в форме квадрата или ромба, но не разрезая тесто. Просто слегка нарисуйте линии, чтобы увидеть, где находится каждый квадрат.Взять цельные или половины грецких орехов и положить по одному по верху каждого квадрата и слегка прижать его в тесто. Разломать орехи на более мелкие кусочки по мере необходимости. Поставить в разогретую духовку и запекать 20-35 минут или до золотистого цвета. Достать из духовки и очень аккуратно, не ломая тесто, разрезать квадраты, отмеченные ранее.


4. В маленькую миску положить 2 столовые ложки меда + 2 столовые ложки сливочного масла и растопить в микроволновке до образования жидкости и перемешать. Как только тесто выйдет из духовки горячим, возьмите чайную ложку и залейте во все щелки. Используйте всё. Вы можете взять кондитерскую щетку, чтобы прочистить края и верхушки всего теста. Поместите его обратно в духовку еще на 5 минут или около того, чтобы тесто подрумянилось. Дать постоять в противне чтобы остыло. После охлаждения нарезать тесто на квадраты так же, как оно было нарезано ранее, и можно подавать.


Хранение: В комнатной температуре, закрытыми

Свежесть: 4-5 дней