Uzbek Samsi
Traditional Uzbek Samsi made from layered soft and crunchy dough and filled with beef and baked in the oven. This makes a wonderful and tasty meal!
Cuisine: Uzbek
Kitchen: RussianFood
Time: 2.5-3 hours
Serving: 8-12 pieces
Ingredients:
Dough:
- 300 g all purpose Flour
- 200 ml water
- 1 egg
- ½ tbsp salt
- 25 g of butter (about 2 tbsp)
Filling:
- 250 g of beef
- 150 g of onion (about ½ of medium size onion)
- Pinch of Salt, Pepper, Cumin, Paprika to taste
Top:
- Sesame Seeds
- 1 egg for egg wash
Tools Used:
- Baking sheet with parchment paper or silicon mats
- Bowls
- Rolling Pin
- Brush
- Electric Mixer
- Zip lock bag or plastic wrap
Directions:
1. Start out with making your dough by adding 200 ml of water + 1 egg + ½ tbsp salt to your electric stand mixer bowl and whisk until well blended. Switch to your hook attachment and continue mixing adding 300 g flour adding about ½ cup a time. Once the dough no longer sticks to the sides of the bowl, transfer it to a zip lock bag or plastic wrap and refrigerate for 1 hour.
2. Meanwhile prepare the filling: Cut 250 g of beef and chop it into small cube pieces. Transfer to a bowl and set aside. Chop 150 g of onion into small cubes and add it to the beef bowl. Finally add salt + pepper + cumin + paprika all to taste and toss all around with a spatula to mix well. Set aside and let marinade.
3. After 1 hour, melt 25 g of butter. Take out your dough from the refrigerator and roll it out into a large rectangle on a clean workspace area or table. Brush melted butter with a brush all over the dough and roll it into a long roll. Take one side and swirl it around to make it look like one giant cinnamon roll. Place it back into the zip lock bag or plastic wrap and place it back to the refrigerator for another 1 hour.
4. Preheat oven to 350 f. Prepare baking sheets. Take the dough out of the refrigerator and unroll in back to a roll. If it stuck all together, no worries just roll it back into a long roll. Cut the roll into small pieces. Take each piece and roll it out into a circle. Add flour as needed. Add about 2 tbsp of filling and pinch the middle and the sides making a triangle. Place the folded side down on the prepared baking sheets and repeat with all your dough. Whisk 1 egg in a small bowl and brush well all over the triangle samsi. Sprinkle generously with sesame seeds and bake at 350 f for 40 minutes or until golden.
Storing: Store room temperature samsi in the refrigerator in a closed container
Freshness: 3-5 days
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Узбекские Самсы
Ингредиенты:
Тесто:
- 300 г муки
- 200 мл воды
- 1 яйцо
- ½ столовой ложки соли
- 25 г сливочного масла (около 2 ст. Л.)
Начинка:
- 250 г говядины
- 150 г лука (примерно ½ лука среднего размера)
- Щепотка соли, перца, тмина, паприки на вкус
Для Смазки:
- Семена кунжута
- 1 яйцо
Что понадобиться:
- Противень с пергаментной бумагой или силиконовыми ковриками
- Чашки
- Скалка
- Кисточка
- Электрический миксер
- Закрывающийся пакет или пищевая пленка
Как Приготовить:
1. Начать с приготовления теста, добавив 200 мл воды + 1 яйцо + ½ столовой ложки соли в чашу электрического настольного миксера и взбивать до однородного состояния. Поменять насадку на крючок и продолжать перемешивать, добавляя 300 г муки примерно по ½ стакана за раз. Когда тесто перестанет прилипать к стенкам миски, переложить его в закрывающий пакет или пищевую пленку и поставит в холодильник на 1 час.
2. Тем временем приготовить начинку: нарезать 250 г говядины и нарезать ее небольшими кубиками. Переложить в миску и отложить в сторону. 150 г лука нарезать мелкими кубиками и добавить в миску с говядиной. Наконец, добавит соль + перец + тмин + паприку по вкусу и перемешать все. Отложить в сторону и дать немного постоять чтобы мариновались.
3. Через 1 час растопить 25 г сливочного масла. Достать тесто из холодильника и раскатать его в большой прямоугольник на чистом столе. Смазать растопленным маслом кисточкой все тесто и скатать его в длинный рулет. Взять одну сторону и закрутит ее так, чтобы получилось улитка. Поместить тесто обратно в пакет и положить в холодильник еще на 1 час.
4. Разогреть духовку до 350 ф (177 с). Подготовьте противни. Достать тесто из холодильника и развернуть обратно в рулет. Если все слиплось, не беспокойтесь, просто скатайте его обратно в длинный рулет. Рулет нарезать небольшими кусочками. Возьмите каждый кусочек и раскатайте его в круг. При необходимости добавьте муку. Добавить около 2 столовых ложек начинки и защипнуть середину и стороны, образуя треугольник. Выложить сложенную сторону к низу на подготовленные противни и повторить с оставшимся тестом. Взбить 1 яйцо в небольшой миске и хорошо смазать все треугольные самсы. Хорошо посыпать кунжутом и печь при температуре 350 ф (177 с) в течение 40 минут или до золотистого цвета.
Хранение: Самсы комнатной температуры хранить в холодильнике в закрытой таре.
Свежесть: 3-5 дней