Uzbek Flatbread
Uzbek lepeshki (flatbread) can go with any meal especially with soups. In the Soviet Union, bread or flatbread were served with any main meal and some people can't eat without it even today. It's almost impossible to find recipes from the old days, but the freshly baked bread in your kitchen still can bring back some memories today.
Cuisine: Uzbek
Kitchen: Edim Doma
Time: 30-1 hour
Serving: 2 medium flatbreads
Ingredients:
Dough:
- 2 ½ + cups all purpose flour
- 1 stick of butter, softened (8 tbsp)
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp salt
- 250 ml milk (about 1 cup)
Top:
- 1 egg for egg wash
- Sesame seeds
Tools Used:
- 2 baking sheets with parchment paper or silicon mats
- Rolling pin
- Bowl and brush
- Electric mixer with hook, paddle attachment
Directions:
1. Make your dough by adding 1 stick of softened butter and mix it until creamy with the paddle attachment in a bowl of an electric mixer. Add 250 ml of milk and mix on low speed until well combined. Add 1 tsp baking powder + 1 tsp salt and mix. Change your attachment to hook and start mixing to make dough by adding 2 1/2 cups flour, ½ cup at a time. Once the dough no longer sticks to the sides of the walls take it out of the bowl. Sizzle some oil in the bowl. With your hands, rub the oil around the sides and bottom of the bowl. Place the dough back in the oiled bowl and let sit covered for 15 minutes.
2. Preheat your oven to 400 F. Take your dough and transfer to a work space area. Knead the dough couple times and split it evenly into 2 balls. Roll each ball into a thick circle( you want it to be very thick, because this is the size of your flatbread). Using your fingers and knuckles ( or a small bowl) make an indent in the center. Place on a baking sheet with parchment paper or silicon mat.
3. Beat 1 egg in a separate bowl and brush on each flatbread. Sprinkle with sesame seeds. Bake at 400 F for 15-25 minutes or until golden. After the flatbread has cooked in the oven for about 10 minutes check to see if your indent has separated. If it did, take it out and gently reshape your indent and place back in your oven. (Tip: To check if your bread fully cooked through inside, take a toothpick and put in the bread all the way down. If it comes out clean, its done. If it comes out sticky, place it back in the oven for another 5-7 minutes. But make sure to never over bake bakery, or the bread will become hard). Serve warm.
Storing: Covered, at room temperature 2-3. Refrigerate after 3-4 days
Freshness: 4-5 days
*Please adjust recipe of measurements & time based on your own personal taste, various of ingredients and different materials used.
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Узбекские Лепешки
Ингредиенты:
Тесто:
- 2 ½ + ст. Муки
- 1 палочка сливочного масла, размягченный (8 стл. л)
- 1 ч.л. разрыхлителя
- 1 ч.л. соли
- 250 мл. молока (около 1 ст.)
Смазка сверху:
- 1 яйцо
- Семена кунжута
Что понадобиться:
- 2 противня с пергаментной бумагой или силиконовыми ковриками
- Скалка
- Чашка и кисть
- Электрический миксер с крючком
Как Приготовить:
1. Приготовьте тесто, добавив 1 палочку размягченного сливочного масло и взбивая его в миксере до получения однородной массы. Добавьте 250 мл молока и перемешайте на низкой скорости, пока хорошо не перемешается. Добавить 1 ч.л. разрыхлителя + 1 ч.л. соли и перемешать. Замените насадку на крючок и начните смешивать, чтобы приготовить тесто, добавив 2 1/2 стакана муки по ½ стакана за раз. После того, как тесто больше не прилипает к стенкам чашки оно готово. Вытащит его из чашки и обмазать чашку растительным маслом. Разтерая руками стены и дно чашку. Положит тесто обратно в чашку и оставьте накрытым на 15 минут.
2. Разогрейте духовку до 400 F (204 C). Возьмите тесто и перенесите на чистый стол. Помять тесто пару раз и равномерно разделить его на 2 шарика. Сверните каждый шарик в толстый круг (вы хотите, чтобы он был очень толстым, потому что это размер вашей лепешки). Используя свои пальцы и костяшки (или миску) сделайте углубление в центре. И положить на противень с пергаментной бумагой или силиконовым ковриком.
3. Взбить 1 яйцо в миски и смазать каждую лепешку. Посыпать кунжутом. Выпекать при 400 F(204 C) в течение 15-25 минут или до золотистого цвета. После того, как лепешка готовится в духовке около 10 минут, проверьте, не разделился ли ваш отступ. Если это так, выньте его, аккуратно измените форму и поставьте обратно в духовку. (Совет:, чтобы проверить, полностью ли приготовлен ваш хлеб изнутри, возьмите зубочистку и вставьте хлеб до конца. Если он чист, он готов. Если он липкий, поместите его в духовку еще на 5 Мин. -7 минут. Но убедитесь, что никогда не перепекать хлебобулочные изделия, иначе хлеб станет твердым). Подавать теплым.
Хранение: В закрытом виде, при комнатной температуре 2-3. Охладите в холодильнике через 3-4 дня
Свежесть: 4-5 дней