Sweet Honey Meatloaves
These sweet meatloaves are great & tasty! They are especially great for those that love sweet meat like me. They are oven baked with a Honey- BBQ glaze. Serves great with rice or pasta. You will love these.
Cuisine:
Kitchen: Olga's Flavor Factory
Time: 30-55 minutes
Serving: 15-25 meatballs
Ingredients:
Meat:
- 1/2- 1 lb Ground Beef
- 1-2 slices of bread
- ¼ cup milk
- ½-1 onion, minced
- 2 garlic cloves, mince/chopped
- 1 egg
- Parsley, chopped
- Salt & pepper to taste
- 1/2 tbsp butter for frying
Glaze:
- 2 tbsp barbecue sauce
- 1 tbsp honey
- 1/3 cup ketchup
- 1 tbsp soy sauce
Tools Used:
- Baking sheet
- Small skillet for frying
- Bowl
- Cutting Board & Knife
- Brush
Directions:
1. In a small bowl soak 1 slice of bread in ¼ cup milk until it's fully absorbed. (about 3-5 minutes, it will happen quicker if you have fresh bread, but if you have croutons or frozen bread it will be longer. P.S. those are the breads I usually use to make ground beef.)
2. Preheat oven to 400 F. Prepare a clean baking sheet. Melt 1/2 tbsp of butter, in a small skillet. Clean, wash and dry garlic and onions. Mince them and add them to your skillet and cook until golden and soft for about 5 minutes.
3. In a large bowl combine 1/2 pound of ground beef + the softened bread + fried onion & garlic + 1 egg + chopped parsley + salt & pepper to taste and mix everything until well combined. Place a tbsp or two of meat in your hands and from them into small balls and flattened them out to make meatloaves or keep them as balls if you like and place them on prepared baking sheet and bake at 400 F for 20-30 minutes or until golden and brown.
4. While the meat is cooking, prepare the glaze by mixing together 2 tbsp barbecue sauce + 1 tbsp honey + 1/3 cup ketchup + 1 tbsp soy sauce in a small bowl and mix until combined well. Set aside until ready to use.
5. Once the meat is cooked, take out of the oven and brush each meatloaves with bbq glaze. Place back in the oven and bake for another 5-7 minutes or broil for couple minutes until golden. Serve over rice or pasta.
Storing: Covered, refrigerated.
Freshness: 2-3 days
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Сладкие Медовые Котлеты
Ингредиенты:
Мясо:
- 1/2 - 1 фунт(227-454 г) говяжьего фарша
- 1-2 ломтика хлеба
- ¼ ст. молока
- ½-1 луковица, измельченного
- 2 зубчика чеснока, измельченного
- 1 яйцо
- Петрушка, нарезанная
- Соль и перец по вкусу
- 1/2 ст.л. сливочного масла для жарки
Глазурь:
- 2 столовые ложки соуса для барбекю
- 1 столовая ложка меда
- 1/3 стакана кетчупа
- 1 столовая ложка соевого соуса
Что понадобиться:
- Лист для выпечки
- Маленькая сковорода для жарки
- Миска
- Разделочная доска и нож
- Кисточка
Как Приготовить:
1. В небольшой миске замочить 1 кусок хлеба в 1/4 стакана молока, пока он полностью не впитается. (Примерно 3-5 минут, это произойдет быстрее, если у вас есть свежий хлеб, но если у вас есть сухарики или замороженный хлеб, это будет дольше. P.S. это хлеб, который я обычно использую для приготовления говяжьего фарша.)
2. Разогреть духовку до 400 ф (204 с). Подготовить чистый противень. В небольшой сковороде растопить 1/2 столовой ложки масла. Очистить, вымыть и обсушить чеснок и лук. Измельчить их, добавить в сковороду и готовить до золотистого цвета и мягкости, около 5 минут.
3. В большой миске смешать 1/2 фунта говяжьего фарша + размягченный хлеб + жареный лук и чеснок + 1 яйцо + измельченную петрушку + соль и перец по вкусу и перемешать до однородной массы. Поместить одну или две столовые ложки мяса в руки и слепить маленькие шарики и прижать немного чтобы получились длинные, ну или оставить их в виде шариков, если хотите, и поместить их на подготовленный противень и повторить процесс с остальным фаршем. Запекайте при 400 ф (204 с) в течение 20-30 минут или пока золотисто-коричневый цвет.
4. Пока мясо готовится, подготовить глазурь, смешав 2 столовые ложки соуса для барбекю + 1 столовую ложку меда + 1/3 стакана кетчупа + 1 столовую ложку соевого соуса в небольшой миске и перемешать до однородного состояния. Отложить в сторону.
5. Как только мясо будет приготовлено, достать его из духовки и смазать каждую котлету глазурью барбекю. Поместить обратно в духовку и запекайте еще 5-7 минут или можно зажарить на более высокой температуре на пару минут до золотистого цвета. Подавать с рисом или макаронами.
Хранение: Накрытыми, в холодильнике
Свежесть: 2-3 дня