Strawberry Vareniki (Pierogi or Dumplings)

 

Vareniki is a dish similar to dumplings or ravioli. It could be sweet or savory. Made from dough with a filling and cooked in water. This one I'm sharing with you today is my favorite one since childhood. If you are uncomfortable to eat sweet for a meal you can make this a breakfast meal or even as a dessert after a meal. This is a perfect freezer friendly and make-ahead dish.



Cuisine: Russian        

Kitchen: Julietta’s Creations     

Time: 2 hours

Serving: 1 large bag(if freezing) or 1 large pot if cooking



Ingredients:


Dough:

  • 2 eggs
  • 2-4+ cups all-purpose flour
  • 1 tbsp of extra virgin olive oil or any other
  • 1 cup water
  • 1/2 tbsp salt

Filling:

  • Strawberries (about 0.5 -1 lb)
  • Sugar to taste 


Tools Used:


  • Plates, or trays that will fit in freezer
  • Plastic bag
  • Rolling pin
  • Pot
  • Electric Stand mixer with whisk & hook attachment
  • Cutting board & knife
  • Bowls and spoons
  • Clean working station or large silicon mat


Directions:


1.      In a bowl of an electric stand mixer with the whisk attachment, whisk together 2 egg + 1 tbsp of oil +1 cup water + 1/2 tbsp salt until mixed well. Scrape the bowl as needed. 


2.      Switch the attachment to hook. Add flour, about 1/2 cup at a time and mix to form dough until the dough no longer sticks. Cover and let stand for about 30 minutes. 


3.      Using a cutting board & knife, chop strawberries into smaller sizes and place in a bowl. Set aside. Transfer some sugar into a different bowl and set aside. Take a cutting board, tray or plate and flour the bottom and set aside. Make sure the tray will fit in the freezer. 


4.      Transfer dough into a large silicon mat or a clean working area. Divide dough into 3-4 equal pieces. Roll each piece into a thin log and cut each log into small pieces. Take each piece lightly flour it and shape it into a circle.  With a rolling pin, roll out a medium thick circle. ( You don't want the dough to be very thin so it will tear apart but you don't want it thick either so it wont have to cook long.) Place a tablespoon or two of strawberries in the center of the circle and add a tablespoon or two of sugar on top of strawberries. Don't over stuff the strawberries so the dough wont tear and fall apart when you are cooking them. Take the two sides of the circle and pinch them together. Then go all around pinching the sides tightly so no juice can come out. Place on the prepared well floured tray not overlapping the vareniki and continue the process until the tray is full. Once the tray is full (by the way I would not recommend glass plates or trays because they stick harder to the plate once frozen and harder to take off) place in the freezer for 10-15 minutes or until completely frozen. (P.S. Make sure they are completely frozen or else the vareniki will stick to each other once you transfer them together) Once it's completely frozen, transfer vareniki to plastic bag or any container and keep in freezer until ready to serve.

IMG_20200701_154133.jpg


5.      To cook: Bring a large pot with water to a boil. Lightly salt water and add as much vareniki as you want but making sure there's plenty of room if your doing a big batch and keep the rest in the freezer until next time.  Cook on medium heat for about 10-15 minutes or until vareniki float up and are almost see through. (If vareniki are very see through and start to fall apart, you are overcooking them). Serve with more sugar and sour cream.


Storing: Freezer, in a plastic bag or container

Freshness: I honestly never time it but it could be in the freezer for a while (I would say even up to a year or even more)



Russian Version/Рецепт по-Русски:


Вареники с Клубникой


Ингредиенты:


Тесто:

  • 2 яйца
  • 2-4 + ст. муки
  • 1 столовая ложка оливкового масла или любого другого
  • 1 стакан воды
  • 1/2 столовой ложки соли

Наполнение:

  • Клубника (около 227  - 454 г)
  • Сахар по вкусу


Что понадобиться:


  • Тарелки или подносы, которые поместятся в морозильнике
  • Пакет
  • Скалка
  • Кастрюля
  • Миксер с венчиком и крючком
  • Разделочная доска и нож
  • Миски и ложки
  • Чистая стол или большой силиконовый коврик


Как Приготовить:



1. В миске электрического миксера с венчиком насадкой, взбить 2 яйца + 1 столовая ложка масла + 1 стакан воды + 1/2 столовой ложки соли до полного перемешивания. Очистить миску по мере необходимости.


2. Поменять насадку на крючок. Добавить муку, примерно по 1/2 стакана за один раз, и перемешайте до образования теста, пока тесто не перестанет прилипать. Накрыть и дать постоять около 30 минут.


3. Используя разделочную доску и нож, нарезать клубнику на меньшие кусочки и поместите в миску. Отложить в сторону. Пересыпать немного сахара в другую миску и отложит в сторону. Подготовить разделочную доску, поднос или тарелку. Подсыпьте дно мукой и отложить в сторону. Убедитесь, что поднос поместится в морозилку.


4. Поместить тесто на чистый стол. Разделить тесто на 3-4 равные части. Свернуть каждый кусок в тонкое бревно и порезать каждое бревно на маленькие кусочки. Каждый кусочек слегка обвернут мукой и сформировать его в круг. Скалкой раскатать круг средней толщины. (Вы не хотите, чтобы тесто было очень тонким, поэтому что оно легко порвётся, но вам не нужно, чтобы оно тоже было слишком толстым, поэтому что тогда придётся долго ждать пока свариться.) Поместить столовую ложку или две клубники в центр круга и добавьте столовая ложка или две сахара сверху. Не пересыпайте клубнику, чтобы тесто не порвалось и не развалилось, когда вы будете готовить его. Две стороны круга слепите вместе. Затем обойдите все вокруг, плотно прижимая бока, чтобы сок не смог вялиться. Поместить на подготовленный хорошо посыпанный мукой поднос, не переплетая вареники, и продолжайте процесс, пока поднос не заполнится. После того, как поднос заполнен (кстати, я бы не рекомендовал стеклянные тарелки или подносы, потому что они сильнее прилипают к тарелке после замораживания и их сложнее снять), поместить в морозильник на 10-15 минут или до полного замерзания. (Убедитесь, что они полностью заморожено, иначе вареники будут прилипать друг к другу, как только вы перенесете их вместе). После того, как они полностью заморожены, перенесите вареники в пластиковый пакет или любой контейнер и храните в морозильной камере до готовности к употреблению.


5. Готовить: довести до кипения большую кастрюлю с водой. Слегка подсолите воду и добавить столько вареников, сколько захотите, но убедитесь, что места достаточно, если вы делаете большую порцию, а остальные храните в морозилку до следующего раза. Готовит на среднем огне около 10-15 минут или пока вареники не всплывут и почти не просвечиваются. (Если вареники очень просвечиваются и начинают разваливаться, вы их перевариваете). Подавать с сахарам и сметаной.


Хранение: в морозилке, в пластиковом пакете или контейнере

Свежесть: Честно говоря я никогда не проверяю время, но оно может быть в морозилке долгое время (я бы сказал, даже до года или даже больше)