Strawberry Panna Cotta

Panna Cotta is an Italian Dessert made from gelatin. I personally like desserts with Jell-O or some kind of gelatin. These kind of dessert are great for weddings, showers, birthdays or any kind of parties or celebrations. It's especially great for kids, they love it! This one I am sharing with you is very delicious with a strawberry sauce topping. If making for a party, I like to do them in small cups, such as 2 oz. 


Cuisine: Italian

Kitchen Author: Natasha's Kitchen

Preparation Time: 30-45 minutes

Setting Time: 4-6 hours

Serving: 30 cups (2 oz. each) if using standard cups, around 4-6 cups



Ingredients:

Panna Cotta Gelatin:

  • 1 cup milk
  • 2 1/2 tsp unflavored gelatin or 1 packet
  • 2 cups heavy whipping cream
  • 1 cup sour cream
  • 1/2 cup + 1 tbsp. sugar
  • Pinch of salt
  • Small splash or 1 tsp of vanilla extract

Berry Sauce:

  • 2 cups fresh or frozen strawberries ( You can mix with raspberries if you wish), cut up into smaller pieces (If using frozen, make sure to thaw before using)
  • 2 tbsp. sugar
  • 1/2 tbsp. lemon juice



What You'll Need: 

  • Small sauce pan
  • Cups, bowls or dishes for serving
  • Measuring cup with sprout or tablespoon
  • Whisk, spatula
  • Stove
  • Bowl



Instructions:

1) To prepare the Panna Cotta: In a small sauce pan combine 1 cup milk + 1 packet of gelatin. Let stand for about 5 minutes until gelatin softens. Place saucepan over medium/low heat and cook until just gelatin dissolves and mixture is steaming, whisking. Do not bring mixture to a boil. Add 2 cups of heavy whipping cream + 1/2 cup + 1 tbsp. sugar + 1 tsp vanilla extract + pinch of salt. Whisk mixture and continue cooking for about 5 minutes until sugar is completely dissolved and mixture is steaming hot. Do not bring to a boil. Remove saucepan from the stove and let cool for 5 minutes. 


2) Prepare your bowls, cups or whatever dishes you are using to place your panna cotta. Set aside. Place 1 cup of sour cream in a bowl or measuring cup if you are going to be pouring from it. Whisk sour cream in the bowl and by little amounts, add slightly cooled mixture into the bowl, whisking everything together. Pour mixture into prepared cups evenly throughout all the cups. I let my mixture stand in the bowl for about 5-7 minutes so the bubbles formed from whisking go away and your panna cotta looks nicer. (But don't let it sit too long, so your mixture doesn't start to firm up.) Then I use a measuring tablespoon to pour the mixture into each cup, since I use 2 oz. cups and they are fairly small. Place in the refrigerator or garage or a cold place for about 4-6 hours until gelatin is fully set. 


3) To prepare the Berry Sauce: In a small saucepan, combine 1 cup of strawberries + 1/2 tbsp. lemon juice + 3 tbsp. sugar. On medium/low heat bring all to a low boil and cook for about 5 minutes until syrupy and sugar is dissolved. Mixing and getting everything off the sides. Remove saucepan from heat and add 1 cup of more strawberries. This will give the sauce a more glossy and prettier look (best if used fresh berries for this part, but if you don't have any or it's not in season, frozen but thawed strawberries work too.) Let the syrup stand for about 10 minutes or so until it's cooled to room temperature.  Place about 1 - 1 1/2 tbsp. of syrup over each chilled panna cotta. Prepare and assemble syrup just before serving, or couple hours before or at least within the same day as served. Strawberries is something that goes bad quick so you don't want to serve a delicate dessert with molted strawberries. Enjoy!



Storing: Keep Refrigerated

Freshness: Best served right away or within that day but okay to be eaten 1-2 days after if you have any leftovers (my kids love it)




Russian Version/Рецепт по-русски:



Клубничная Панна Котта
Панна Котта - итальянский десерт из желатина. Лично мне нравятся десерты с желе или желатином. Такие десерты отлично подходят для свадеб, дней рождения или любых праздников или торжеств.  Дети это особенно любят. Этот рецепт, который я делюсь с вами, очень вкусный с начинкой из клубничного соуса. Если я готовлю для праздника, я люблю делать их в маленьких чашках, например, на 2 унции.


Кухня: Южная Европа (Италия)

Автор Кухни: Natasha's Kitchen

Время Подготовки: 30-45 минут

Время Охлаждение: 4-6 часов

Порция: 30 чашек (2 унции каждая) при использовании стандартных чашек, около 4-6 чашек



Ингредиенты:

Желатин Панна Котта:

  • 1 стакан молока
  • 2 1/2 ч.л. желатина без вкусовых добавок или 1 пакетик
  • 2 стакана жирных сливок
  • 1 стакан сметаны
  • 1/2 стакана + 1 ст. л. сахар
  • Щепотка соли
  • Пару каплей или 1 чайная ложка ванильного экстракта

Ягодный соус:

  • 2 стакана свежей или замороженной клубники (при желании можно смешать с малиной), нарезать более мелкими кусочками (при использовании замороженной клубники обязательно разморозьте перед использованием)
  • 2 ст.л. сахар
  • 1/2 ст.л. лимонного сока



Что Понадобиться:

  • Маленькая кастрюля
  • Чашки, стаканы или посуда для подачи 
  • Мерная чашка с ростком или столовая ложка
  • Венчик, лопатка
  • Плита
  • Чашка



Как приготовить:

1) Чтобы приготовить панна-котту: в небольшой кастрюле смешайте 1 стакан молока + 1 пакет желатина. Дать постоять около 5 минут, пока желатин не станет мягким. Поставьте кастрюлю на средний / слабый огонь и готовьте, пока желатин не растворится и смесь не начнет нагреваться, взбивая. Но не доводить смесь до кипения. Добавьте 2 стакана жирных сливок + 1/2 стакана + 1 ст.л. сахар + 1 ч.л ванильного экстракта + щепотка соли. Взбейте смесь и продолжайте варить около 5 минут, пока сахар полностью не растворится и смесь не станет горячей. Но не доводить до кипения. Снимите кастрюлю с плиты и дайте остыть в течение 5 минут.


2) Приготовьте чаши, стаканы или любую другую посуду, которую вы используете для размещения паннакотты. Отложите в сторону. Налейте 1 стакан сметаны в миску или мерный стакан, если собираетесь переливать из нее. Взбейте сметану в миске и небольшими порциями добавьте в миску слегка остывшую смесь, взбивая все вместе. Вылейте смесь в подготовленные стаканы равномерно по всем стаканам. Я даю своей смеси постоять в миске примерно на 5-7 минут, чтобы пузырьки, образовавшиеся при взбивании, ушли, а ваша паннакотта выглядела лучше. (Но не позволяйте ему стоять слишком долго, чтобы ваша смесь не начала густеть.) Затем я использую мерную столовую ложку, чтобы вылить смесь в каждую чашку, так как я использую 2 унции. Чашки, и они довольно маленькие. Поместите в холодильник, гараж или холодное место примерно на 4-6 часов, пока желатин полностью не застынет.


3) Чтобы приготовить клубничный соус: в маленькой кастрюле смешайте 1 стакан клубники + 1/2 ст.л. лимонный сок + 3 ст.л. сахар. На среднем / слабом огне довести все до слабого кипения и варить около 5 минут, пока сахар и сироп не растворится. Перемешиваем и снимаем все по бокам. Снимите кастрюлю с огня и добавьте еще 1 стакан клубники. Это придаст соусу более глянцевый и красивый вид (лучше всего использовать свежие ягоды для этой части, но если у вас их нет или не сезон, подойдет и замороженная, но размороженная клубника). Дайте сиропу постоять примерно 10 минут или около того, пока он не остынет до комнатной температуры. Положите примерно 1 - 1 1/2 ст.л. сиропа на каждую охлажденную паннакотту. Приготовить и вливать сироп непосредственно перед подачей на стол, за пару часов до или по крайней мере в тот же день, когда подавать. Клубника быстро портится, поэтому не стоит подавать нежный десерт с пропавшей клубникой. Наслаждайтесь!



Хранение: Хранить в холодильнике

Свежесть: Лучше всего подавать сразу или в течение дня, но можно есть через 1-2 дня,  если у вас остались остатки (моим детям это нравится)