Simple & Easy Sponge Cake

 


This recipe is the most easiest and quickest sponge cake. It only take couple ingredients to make. I use this sponge cake to make cakes, mousses, jello cakes, or anything you really wanted. It's simple and made from couple ingredients that you always have in your kitchen. This recipes could be divided in half in a smaller cake is needed.


Cuisine: Russian

Kitchen: Julietta's Creations

Time: 30-45 minutes

Serving: 1 cake 



Ingredients:

  • 5 eggs
  • 1 cup all- purpose flour
  • 1 cup sugar
  • 1/2 tsp vanilla extract



Tools Used:

  • Cake pan (buttered, or sprayed)
  • Electric mixer with whisk attachment
  • Spatula
  • Toothpick



Directions:


1. Preheat oven to 350 F.  In a clean, dry bowl of your electric mixer add 5 eggs + 1 cup sugar and mix with the whisk attachment until mixed well and pale in color. About 5 minutes. Add 1/2 tsp of vanilla extract + 1 cup flour and mix until everything is well combined. Stop and scrap down the bowl on the sides as necessary. 


2. Butter the cake pan and using a spatula transfer all of the batter in the prepared cake pan. Place in the preheated oven and bake for 15-30 minutes or until golden. Check with a toothpick if the sponge cake is cooked through or not. (If you don't know how to check with a toothpick, simply stick in the toothpick to the very bottom in different spots around the cake and look at the toothpick. If the toothpick comes out clean, it's ready, if it comes out sticky, it's not ready.) Let the cake cool slightly before taking it out of the pan. Remove the cake from the pan and let it cool completely before using it anywhere else. 


Storing: Covered, at room temperature or refrigerated

Freshness: Room temperature 3-4 days. Refrigerated up to 1 week



Russian Version/Рецепт по-русски:


Быстрый и Легкий Бисквит



Ингредиенты:

  • 5 яиц
  • 1 стакан муки
  • 1 стакан сахара
  • 1/2 чайной ложки винного камня
  • 1/2 чайной ложки ванильного экстракта



Что понадобиться:

  • Форма для торта (смазанным маслом)
  • Электромиксер с венчиком
  • Шпатель
  • Зубочистка



Как Приготовить:
1. Разогреть духовку до 350 ф (177 с). В чистую, сухую чашу электрического миксера добавить 5 яиц + 1 стакан сахара и перемешать венчиком до тех пор, пока хорошо не перемешается и не станет светлее в цвете. Около 5 минут. Добавить 1/2 чайной ложки винного камня + 1/2 чайной ложки ванильного экстракта + 1 стакан муки и перемешивать, пока все хорошо не смешается. Остановитесь и при необходимости очистите миску по бокам.


2. Смазать маслом форму для выпечки и с помощью лопатки переложить все тесто в подготовленную форму для выпечки. Поставить в разогретую духовку и выпекать 15-30 минут или до золотистого цвета. С помощью зубочистки проверьте, прожарился бисквит или нет. (Если вы не знаете, как проверить зубочисткой, просто воткните зубочистку до самого дна в разных местах вокруг торта и посмотрите на зубочистку. Если зубочистка выходит чистой - она ​​готова, если выходит липкой - не готова.) Дать бисквиту немного остыть, прежде чем вынуть его из формы. Вынуть бисквит из формы и дать ему полностью остыть, прежде чем использовать его где-либо еще.


Хранение: Накрытой, при комнатной температуре или в холодильнике.

Свежесть: Комнатная температура 3-4 дня. В холодильнике до 1 недели