Salmon Sandwich Appetizer

Salmon Sandwich Appetizer

This recipe is great for parties or served as appetizer with soft flatbread and cream cheese filling. This could also be prepared and stored ahead of time. 



Cuisine: American                                  

Kitchen: Recipetineats/Julietta's Creations

Time: 20-30 minutes

Serving: Large Platter (2-3 Sandwiches)



    Ingredients:


  •   4 oz cream cheese, softened
  •   ¼ cup sour cream
  •   ¼ tsp garlic powder
  •   2-3 tbsp of lemon zest
  •   ¼ tsp salt
  •   2-3 tbsp chopped dill
  •   1 bag of flatbread pita breads (7-10)
  •   1 pack of smoked salmon (6-8 oz)
  •  2-4 tbsp of Table butter



Tools Used:


  •   Bowl
  •   Cheese Grater
  •   Spatula
  •   Cutting board & knife
  •   Butter knife



Directions:


1.        In a bowl, using a cheese grater, grate 2-3 tbsp of lemon zest. Add 4 oz cream cheese + ¼ cup sour cream + ¼ tsp garlic powder  + ¼ tsp salt + 2-3 tbsp of chopped dill and mix with a spatula until combined well.


2.       Spread about 2-3 tbsp of mixture on a flatbread.

PXL_20210312_173731069.jpg

Then layer smoked salmon evenly all over the flatbread with cream cheese on it.

PXL_20210312_173944976.jpg

Next add a little bit of butter on a different flatbread and spread all around. You need only a thin layer.

PXL_20210312_174047888.jpg

Next place that flatbread with butter on top with the butter side down towards the salmon.

PXL_20210312_174102786.jpg
PXL_20210312_174108220.jpg

Then another layer of cream cheese,

PXL_20210312_174202010.jpg

following with more salmon and more butter.

PXL_20210312_174413317.jpg

You should have a layer of bread, then cream cheese, then salmon, then butter, then bread, then cream cheese, then salmon, then butter, then top layer with another bread.

PXL_20210312_180954359.jpg


3.       Wrap your flatbread in plastic wrap and refrigerate overnight or at least 4 hours before serving. So the filling sets.

PXL_20210312_181431002.jpg


4.       Using a knife, slice edges off. Cut the rest into squares. Place toothpicks in each or keep as is. Keep edges for yourself or kids.They are good for up to 2 days cut, but if you have a chance to not cut them, keep them chilled uncut and wrapped in plastic wrap, they will last a bit longer. This bread makes it stay fresh longer and not get soggy super fast. If you are making this not for a party but for yourself or family you don't have to trim the sides into perfect squares. You can just leave as is. 


Storing: Refrigerated, wrapped in plastic wrap

Freshness: 2 days cut or 3-4 days uncut 



*Please adjust recipe of measurements & time based on your own personal taste, various of ingredients and different materials used. 



Russian Version/Рецепт по-Русски:


Закуска с Лососем


Ингредиенты:


  • 4 унции сливочного сыра, размягченного
  • ¼ ст. сметаны
  •  ¼ ч.л. чеснока  
  • 2-3 ст.л цедры лимона   
  • ¼ ч.л. соли   
  • 2-3 ст.л нарезанного укропа   
  • 1 пакет лепешек (7-10 шт)   
  • 1 пачка копченого лосося  (6-8 унции)
  • 2-4 ст.л сливочного масло


Что понадобиться:


  • Миска
  • Терка для сыра   
  • Шпатель   
  • Разделочная доска и нож   
  • Нож для масло


Как Приготовить:


1. В миске, используя терку для сыра, натрите 2-3 столовые ложки цедры лимона. Добавить 4 унции сливочного сыра + ¼ ст. сметаны + ¼ ч.л чеснока + ¼ ч.л. соли  + 2-3 ст.л нарезанного укропа и перемешать с помощью шпателя до полного смешивания.


2. Размазать около 2-3 столовых ложек смеси на лепешку.

PXL_20210312_173731069.jpg

Затем один слой копченого лосося равномерно распределите по лепешке со сливочным сыром.

PXL_20210312_173944976.jpg

Затем добавьте немного масло и распределите вокруг на следующий хлеб. Вам нужен только тонкий слой масло. 

PXL_20210312_174047888.jpg

Затем положить её сверху чтобы масло трогало лосось,

PXL_20210312_174108220.jpg
PXL_20210312_174102786.jpg

затем еще один слой сливочного сыра,

PXL_20210312_174202010.jpg

добавьте ещё один слой лосося

PXL_20210312_174413317.jpg

и ещё сливочное масло. У вас должен быть слой хлеба, затем сливочный сыр, затем лосось, затем сливочное масло, затем хлеб, затем сливочный сыр, затем лосось, затем сливочное масло, затем верхний слой с ещё одним хлебом.

PXL_20210312_180954359.jpg


3. Заверните лепешки в пищевую пленку и поставьте в холодильник на ночь или минимум на 4 часа перед подачей на стол. Чтобы начинка села.

PXL_20210312_181431002.jpg


4. С помощью ножа отрежьте края. Разрезать остальное на квадраты. Пожеланию можно вставить зубочистки в каждую или оставит так. Можно оставить края для себя или для детей. Разрезанные они свежие на 2 дня, но если у вас есть возможность не разрезать их, держите их в холодильнике не резаными, они могут лежать немного дольше. Этот хлеб хорошо держит и
не раскисает быстро. Если вы делаете это не для гостей, а для себя или своей семьи, вам не нужно обрезать стороны в идеальные квадраты. Вы можете просто оставить их как есть.


Хранение: В холодильнике, обвёрнутой пищевой плёнкой

Свежесть: 2 дня (нарезанный) или 3-4 дня (ненарезанный)