Mechta (Apple Meringue Bars)
This is something I use to bake a lot a home back then, when I still lived with parents. Apple cakes are a pastry made from apples and topped with meringue. It has a perfect combination of apples and meringue. Very easy to make. Uses simple ingredients. Great bars for tea!
Cuisine: Russian
Kitchen: Julietta’s Creations
Time: 1 hour
Serving: 15-20 Bars
Ingredients:
- 3 eggs
- 1 ½ cups granulated sugar, divided
- 14 tbsp butter (2 sticks), melted
- ½ tsp baking soda
- ½ tsp vinegar
- 2 ½ cups all-purpose flour
- 2-3 medium apples
- Powdered sugar for dusting (optional)
Tools Used:
- Grater with large holes
- 1 Baking sheet with parchment paper
- Electric Mixer
- Small ramekin or bowl
- Plastic wrap
- Paring knife or vegetable peeler
- Bowl
- Spatula or butter knife
Directions:
1. Line one baking sheet with parchment paper and set aside. Preheat your oven to 375 F. Separate 3 egg whites from yolks. Place the egg yolks to a bowl of an electric stand mixer. Place egg whites in a separate bowl and set aside. Add ½ cup of sugar to the egg yolks and mix with a whisk attachment until eggs are pale in color. Melt 14 tbsp of butter and add it to the bowl. Continue mixing. In a small ramekin mix ½ tsp baking soda + ½ tsp vinegar. Take a spoon and mix it around until all bubbled and dissolved. Then add it to the egg mixture and mix all. Change to the hook attachment and add 2 ½ cups flour and mix on a lower speed until dough forms. (Add about 1/2 cup of flour at a time) If dough is too crumbly you added too much flour, but don't worry you can still fix it by adding a little bit of milk to it. If dough is too moisty or sticking, continue adding more flour. Dough should no longer be sticky. Once dough is ready, cut a little pieces of the dough in a ball and wrap it with plastic wrap (about 1/8 of the dough) and place in the freezer while you continue to work.
2. Transfer the dough a clean workspace area and roll out the dough to the size of your baking sheet. Or you can even transfer the dough to the baking sheet right away and pressing against the dough and spread it to the size your baking sheet with your hands. The dough should be very soft and easily to handle and work with.
3. Wash, clean and dry the bowl of the electric mixer. Add reserved 3 egg whites and beat with a whisk until foamy. Add 1 cup sugar and mix until thick and glossy. Set aside.
4. Take 2 or 3 apples and wash, clean and dry them. Peel the skin off the apples with a paring knife or vegetable peeler. Grate on big holes in a bowl, grating all over the sides of the apple and stop once you reach the core or seeds. Transfer the grated apples evenly all over the dough on the baking sheet. Using a spatula or spreading knife, spread out the egg whites meringue over the apples evenly. Take out that piece of dough in freezer you put in earlier and grate it over the same grater over the meringue. You need to work quickly so that the dough doesn't start to thaw, it grates beautifully once it's frozen. Bake at 375 F for 20-25 minutes or until the top is golden. Once cooled, dust with powdered sugar.
Storing: Keep at room temperature, covered
Freshness: 3-5 days
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Мечта (Яблочный Меренге Пирог)
Ингредиенты:
- 3 яйца
- 1 ½ стакана сахара, разделенного
- 14 столовых ложек масла (2 палочки), растопленного
- ½ чайной ложки пищевой соды
- ½ чайной ложки уксуса
- 2 ½ стакана муки
- 2-3 средних яблока
- Сахарная пудра для посыпки (по желанию)
Что понадобиться:
- Терка с большими отверстиями
- 1 противень с пергаментной бумагой
- Электрический миксер
- Маленький рамекин или миска
- Пищевая плёнка
- Нож или овощечистка
- Миска
- Шпатель или нож для масла
Как Приготовить:
1. Подготовить один противень с пергаментной бумагой и отложите в сторону. Разогреть духовку до 375 ф (190 с). Отделить 3 яичных белка от желтков. Поместить яичные желтки в миску миксера. Положить яичные белки в отдельную миску и отложите в сторону. Добавить ½ стакана сахара в яичные желтки и смешать с венчиком, пока яйца не станут светлее в цвете. Растопить 14 столовых ложек масла и добавить его в миску. Продолжать смешивать. В небольшой чашечки смешать ½ ч.л. пищевой соды + ½ ч.л. уксуса. С помощью ложки перемешать до образования пузырьков и полного растворения. Затем добавит это к смеси яйца в электрической миске и всё хорошо перемешать. Поменять насадку на крючок, чтобы замесить тесто. Добавить 2 ½ стакана муки и перемешивать на более низкой скорости до образования теста. (Добавлять примерно по 1/2 стакана муки за раз). Если тесто слишком рассыпчатое, вы добавили слишком много муки, но не волнуйтесь, вы всё ещё можете исправить всё, добавив в тесто немного молока. Если тесто слишком жидкое или липкое, продолжайте добавлять больше муки. Тесто больше не должно быть липким. Когда тесто будет готово, разрезать небольшой кусочек теста в шарик и обернуть его пищевой пленкой (примерно 1/8 теста) и поместить его в морозильник, пока вы будете продолжать работать.
2. Поместить тесто на чистый стол, и раскатать тесто до размера вашего противня. Или же вы можете сразу же перенести тесто на противень и прижать его и разложить руками по размеру противня. Тесто должно быть очень мягким, с ним легко.
3. Вымать, почистить и высушить чашу электрического миксера. Добавить зарезервированные 3 яичных белка и взбить венчиком до образования пены. Добавить 1 стакан сахара и перемешать до получения густой и блестящей меренге. Отложить в сторону.
4. Взять 2 или 3 средних яблока и вымать, почистить и высушить их. Очистить кожу на яблоки ножом для овощей или простым ножом. Натереть на большом отверстии тёрки в миске, натереть по бокам яблока и остановиться, как только вы достигнете ядра или семян. Поместить тертые яблоки равномерно по всему тесту на противень. Используя лопаточку или нож, равномерно распределите безе из яиц. Выньте кусок теста из морозилки, который вы положили ранее, и натрите его на той же терке сверху безе. Нужно работать быстро, чтобы тесто не начинало оттаивать, оно хорошо трётся когда ещё замороженное. Выпекать при 375 ф (190 с) в течение 20-25 минут, или пока верх не станет золотистым. После охлаждения посыпьте сахарной пудрой перед подачей.
Хранение: Хранить при комнатной температуре, накрытыми
Свежесть: 3-5 дней