French Bread

French Bread

Make your own soft, easy French bread in your own kitchen!



Cuisine: French     

Kitchen: Thebakerupstairs

Time: 2-5 hours

Serving: 2 loafs

    


Ingredients:


  •   2 ¼ cups warm water
  •   1 tbsp dry active yeast
  •   2 tbsp granulated sugar
  •   1 tbsp salt
  •   2 tbsp extra virgin olive oil
  •   5-7 cups all purpose flour
  •   1 egg + 1 tsp of water for egg wash



Equipment:


  •   Electric mixer with whisk and hook attachment
  •   Baking sheet with parchment paper or silicon mat



Directions:


1.        In a bowl of an electric stand mixer place 2 ¼ cups warm water + 1 tbsp yeast and let sit for 5-7 minutes until its foamy and bubbly.


2.       Add 2 tbsp sugar + 1 tbsp salt + 2 tbsp oil . Mix with whisk attachment until mixed well. Let sit for another 10-15 minutes.


3.       Switch your attachment to hook. Add 5-6 cups of flour or until the dough no longer sticks to the sides of the bowl. Make sure you only add about ½ cup at a time and no more than needed. If you add too much flour, dough will become too hard and bread wont be as soft. Once dough is ready, remove dough from the bowl, oil lightly the sides and bottom of the bowl and place the dough back into the bowl. Cover with plastic wrap and let sit 1-2 hours or until puffed and doubled in volume. If you have a warm place somewhere, process will speed up.


4.       Transfer your dough into a work space area or a large silicon mat (this is where I usually work with dough). Divide your dough in half. Roll one half into a thick rectangle and roll it up like a roll sealing the sides. Put the sealed side down and place on baking sheet. Make 3-4 slashed on top with a knife. Repeat the same with the other half of the dough. Cover and let rise 1-2 hours.


5.       Beat 1 egg + 1 tsp of water in a small bowl and brush the top and sides of the breads. Bake at 375 F for 30 minutes each or until golden.



  

Storing: Covered at room temperature. Refrigerate after 3 days

Freshness: 5-6 days



*Please adjust recipe of measurements & time based on your own personal taste, various of ingredients and different materials used. 


Russian Version/Рецепт по-Русски:


Французский Хлеб


Ингредиенты:


  • 2 ¼ ст. теплой воды   
  • 1 ст.л. сухих активных дрожжей   
  • 2 ст.л. сахара   
  • 1 ст.л. соли   
  • 2 ст.л. растительное масло (оливковое масло первого отжима )  
  • 5-6 ст. муки   
  • 1 яйцо + 1 ч.л. воды (для смазки)


Что понадобиться:


  • Электрический миксер с венчиком и крючком   
  • Противень с пергаментной бумагой или силиконовым ковриком

 

Как Приготовить:


1. В чашку электрического миксера налить 2 ¼ ст. теплой воды + 1 ст.л. сухих активных дрожжей  и оставьте на 5-7 минут до образования пузырьков.


2. Добавить 2 ст.л. сахара   + 1 ст.л. соли + 2 ст.л. растительное масло. Смешать в чашку с венчиком до полного перемешивания. Оставить еще на 10-15 минут.


3. Поменять венчик на крючок. Добавить 5-6 ст. муки или пока тесто не перестанет прилипать к стенкам миски. Убедитесь, что вы добавляете по ½ стакана за раз и не больше, чем нужно. Если вы добавите слишком много муки, то тесто станет слишком твердым, и хлеб не будет таким мягким. Когда тесто будет готово, вытащить тесто из чашки, слегка смазать маслом края и дно чашки и положить тесто обратно в чашу. Накрыть пищевой пленкой и оставьте на 1-2 часа или пока не увеличится вдвое. Если у вас где-то будет теплое место, процесс ускорится.


4. Вытащить тесто на чистыйстол или на большой силиконовый коврик(это где я обычно работаю с тестом). Разделите тесто пополам. Свернуть одну половину в толстый прямоугольник и скатать его как рулон, закрывая стороны. Положить гладкую сторону к верху и положит на противень. Сделать 3-4 разреза сверху ножом. Повторит то же самое с другой половиной теста. Накрыть и дать подняться 1-2 часа.


5. Взбить 1 яйцо + 1 ч.л. воды в маленькой миски и смазать два хлеба сверху. Запекать при 375 F (190 С) в течение 30 минут или до золотистого цвета.


Хранение: В комнатной температуре, накрытыми. Убрать в холодильник после 3 дней

Свежесть: 5-6 дней