Bird Nests
This recipe my mother-in-law gave me is very delicious, soft and crumbly cookie. It's a cookie made from spaghetti string dough, meringue, raisins and nuts. Makes the perfect combination for a great tea cookie! These are one of my favorite cookies I love to drink tea with and they never stand longer than two days in our house.
Cuisine: Russian
Kitchen: Julietta's Creations
Time: 1-2 hours
Serving: 30-35 nests
Ingredients:
Dough:
- 3 egg yolks
- 3 tbsp sugar
- 2 tbsp sour cream
- ½ tsp baking soda
- 1 ½ cups flour
Filling:
- 3 egg whites
- 1 cup sugar
- 1 cup raisins
- 1 cup walnuts, chopped
Tools Used:
- Dough & Spaghetti slicers or Kitchen Aid spaghetti attachments
- 2 Baking Sheets with parchment paper
- Bowls
- Electric Mixer
- Ice cream scoop or spoon
Directions:
1. Separate 3 egg yolks from whites in different bowls. Set the bowl with egg whites aside to use later. Transfer 3 egg yolks with 3 tbsp sugar in a bowl of an electric mixer with the whisk attachment and mix until well combined. Separately, Mix together 2 tbsp sour cream + ½ tsp baking soda in a small bowl. Add it to the mixer and mix until well combined. Switch the attachment to hook to form dough. Add 1 1/2 cups flour or until dough forms and no longer sticks. (about 1/2 cup at a time) If dough is too dry you added too much flour, add more sour cream. If dough is too sticky add more flour.
2. Prepare 2 baking sheets with parchment paper or silicon mats. Also I like to place another parchment paper or a silicon mat next to my kitchen aid mixer, where will be my working area. Split the dough into 4-5 pieces. Set up your spaghetti dough attachment and let through each pieces through the slicer starting from speed 1 and all the way to speed 8. You can fold your dough in half to make neater pieces. Once the pieces get long you can cut them in half to work with smaller pieces. Make sure to well flour the dough pieces so they don’t stick or get stuck. They should be very thin pieces. It really doesn't matter the length or width of your dough sheets. Spread finished dough sheets on prepared baking sheets.
3. Switch attachment to spaghetti attachment and repeat the same process with all the dough sheets. Starting from speed 1 and all the way to speed 8. Now your dough should look like small and thin spaghetti strips. It doesn't matter how long they are. Lay them flat on the baking sheets spreading them out to only have 1 layer of dough and not over crowding. But it's not a big deal if it's not perfect and some tangle together a bit. I fit all my dough on 2 baking sheets. Bake at 350 F for 10 minutes or until golden. Remove from baking sheet and let cool.
4. To prepare the filling: whip 3 egg whites in the bowl of an electric stand mixer until foamy. Add 1 cup of sugar and mix until thick and stiff peaks. (about 7-10 minutes) Transfer the baked and slightly cooled spaghetti strips into the bowl with beat egg whites and mix it all with a spatula breaking up the big and long strips. Add 1 cup raisins + 1 cup chopped walnuts. Mix well until all combined. Using an ice cream scoop or spoon form into balls, pressing against the side of the bowl, leaving extra behind and making it flat at the bottom. Place on same baking sheet with parchment paper. Repeat the process with the rest of the mixture. Place it back in the oven for another 3-5 minutes. Remove and let cool. You can serve them right away if you want them very soft and crumbly. Or you can keep them in room temp uncovered for a day and they will harden up a bit and be crunchy. (That's how i like mine) You can also top with chocolate to decorate if you really wanted, enjoy!
Storing: uncovered for 1-2 days. After 2 days keep in room temperature covered.
Freshness: 4-6 days
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Птичие Гнёздышки
Ингредиенты:
Тесто:
- 3 яичных желтка
- 3 столовые ложки сахара
- 2 столовые ложки сметаны
- ½ чайной ложки пищевой соды
- 1 ½ ст. муки
Начинка:
- 3 яичных белка
- 1 ст. сахара
- 1 ст. изюма
- 1 ст. грецких орехов, нарезанных
Что понадобиться:
- Насадки для лапши или лапшерезка
- 2 противня с пергаментной бумагой
- Чашки
- Электрический миксер
- Ложка для мороженого или простая ложка
Как Приготовить:
1. Смешать 3 яичных желтка с 3 столовыми ложками сахара в миксере с насадкой для взбивания и перемешать до образования однородной массы. Отдельно смешать 2 ст. ложки сметаны и ½ чайной ложки пищевой соды в маленькой миске. Добавить его в миксер и перемешать, пока хорошо не смешано. Переставит на насадку крючок, чтобы сформировать тесто. Добавить 1 1/2 стакана муки или до образования теста и пока больше не липнет. (примерно по 1/2 стакана за раз). Если тесто слишком сухое, вы добавили слишком много муки, добавьте больше сметаны. Если тесто слишком липкое, добавьте больше муки.
2. Подготовит противни с пергаментной бумагой. Разделит готовое тесто на 4-5 частей. Установит насадку для теста для листов лапши и пропустит каждый кусок через насадку, начиная со скорости 1 и до скорости 8. Вы можете сложить тесто пополам, чтобы получились более аккуратные кусочки. Как только куски становятся длинными, вы можете разрезать их пополам, чтобы работать с более мелкими кусочками. Удостоверьтесь, что тесто в муку, чтобы оно не прилипало и не застревало. Готовое тесто должно быть очень тонким. Разложить полоски из теста на готовые противни.
3. Поменять насадку на разрезанную лапшу или спагетти, и повторив тот же процесс, прогоняя все листики теста начиная со скорости 1 до 8. У вас должны быть очень тонкие и маленькие лапшички, не важно какой длинной. Распределить их на противни. Я выкладываю все тесто на 2 противня, стараясь не класть один на другой, но если чуть-чуть где-то что-то переплетётся это совсем не страшно. Выпекать при температуре 350 ф (176 с) в течение 10 минут или до золотистого цвета. Снять с противни и дать немного остыть.
4. Для начинки: в миски электрического миксера взбить 3 яичных белка до образования пены. Добавить 1 стакан сахара и взбивать до получения густых и жестких пиков. (около 7-10 минут) Затем перенести спечёное и остывшие теста в миску яичных белков. Перемешать с помощью шпателя ломая большие и длинные куски. Добавить 1 стакан изюма + 1 стакан нарезанных грецких орехов и всё хорошо перемешать. С помощью ложки для мороженого или простой ложки формируйте маленькие шарики, прижимая их к краям миски, чтобы дно было ровным и оставляя лишние. Положит обратно на противень с пергаментной бумагой. Повторит процесс со оставшой массой. Поместит их обратно в духовку еще на 3-5 минут или пока оно не схватиться. Дать остыть. Вы можете подавать их сразу, если хотите, чтобы они были очень мягкими и рассыпчатыми. Или вы можете держать их при комнатной температуре открытыми в течение дня, и они станут немножко тверже и хрустящими. (так мне они больше нравится). После 2 дня хранит при комнотной температуре накрытыми. Вы также можете полит сверху шоколад, если хотите. Но они имеют прекрасный вкус, итак как есть, наслаждайтесь!
Хранение: при комнатной температуре, без крышки 1-2 дня. Через 2 дня хранить накрытыми.
Свежесть: 4-6 дней