Beef Manti (Dumplings)
The dish is mostly famous in Central Asia in places like Kyrgyzstan. Manti are made from dough and filled with juicy meat and onions and are cooked on a steam. They are served with sour cream, heavy cream, ketchup, or vinegar.
Cuisine: Kyrgyz
Kitchen: Julietta’s Creations
Time: 1 hour
Serving: 3-4 Manti tiers
Ingredients:
Dough:
- 2 eggs
- 1 cup warm water
- 2 Pinches of salt
- 3-5 cups flour
Filling:
- 1.5-2 lb of Beef cut into small pieces ( Best meat to use is angus beef, or any with fat. The fat makes it more juicer and tastier)
- 1-1.5 onion minced or grated
- Salt & pepper to taste
- Oil (to brush the layers of the steam pot)
Tools Used:
- Dumpling Steamer (Layered Steam Pot)
- Electric Stand Mixer, whisk and hook attachments
- Kitchen Aid Pasta attachments
- Bowl, Cutting Board & Knife
Directions:
1. Prepare your dough first: by adding 2 egg + 1 cup warm water + 2 pinches of salt in a bowl of an electric stand mixer with the whisk attachment and mix to combine. Switch attachment to hook and start by adding 2 cups of flour and mix to combine. Continue adding by 1/2 cup at a time until dough forms and no longer sticks. Add plenty of dough, this dough needs to be more harder than pastry dough. Let sit for 30 minutes.
2. Prepare your filling: Chop beef into small cubes and transfer to a medium bowl. Dice or grate onions into small cubes. Add salt & pepper to taste and mix until all combined. Let sit until everything is ready..
3. Transfer dough into a work space area. Split the dough into 2 or 3 smaller pieces and roll each one out into a thin log. Take each log and cut it into small pieces. Take each piece, cover it in flour and shape into a circle. Repeat with the rest of dough. Set up your dough pasta attachment and let through each circle piece from speed 1 all the way to speed 3.
4. Brush oil on each layer of the steam tiers. Place ½-1 tbsp meat mixture in the middle of each dough circle and close it by pinching top and bottom to make a middle border, then left and right coming back to the center. It should look like and envelope with and x in the middle having four borders. Then pinch the right top with right bottom together and same with the left and right sides, making it look like a boat. Place manti on prepared racks. Repeat with the rest of dough.
5. You have to cook these right away so the dough doesn't start to dry up or freeze them. (Best flavors when cooked right away though) To cook them: Add water to the bottom pot about ¾ full. Bring it to boil on high heat and then reduce heat to medium/low (about 3 or 4, the different heat temperatures matter on what kind of steam pot you have if you have a more thinner metal 3 or 4 works, if you have more of a thick stainless steal then 5 and 6 should work. You should have a good steam when its cooking but not boiling out.) Cook for about 45 minutes. Serve with sour cream, heavy cream, ketchup, vinegar or anything you like. To freeze: lay them on a well floured tray (uncooked) and place in the freezer for about 15-20 minutes or until completely frozen. Transfer to closed container or a plastic bag. Remove when you want to steam them and follow the instructions for cooking. (Best flavors when cooked right away though) On second day, reheat any leftover manti on a iron cast skillet in cooking oil until crisp. (I honestly like them even better on second day ;))
Storing: Cooked: In refrigerator, in a closed container. In freezer: In a container or plastic bag for
Freshness: Cooked: 3-5 days, Freezer: I honestly never time it but it could be in the freezer for a while (I would say even up to a year or even more)
If you don't have a steam pot here's a link I found, I have a similar one that I use
https://www.amazon.com/Mantovarka-Manti-STEAMER-DUMPLINGS-VARENIKI/dp/B01BHHGGZC/ref=sr_1_31?dchild=1&keywords=manti+steam+pot&qid=1589946596&sr=8-31
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Манты с Говядиной
Ингредиенты:
Тесто:
- 2 яйца
- 1 стакан теплой воды
- Щепотка соли
- 3-5 стакана муки
Мясная Начинка:
- 1.5-2 фунт говядины (680-900 г), нарезанный на мелкие кусочки (лучшее мясо которое жирное. Жир делает его более сочным и вкусным)
- 1-1.5 луковицу, мелько нарезаный или тертый
- 3-4 зубчика чеснока, прессованные (не обезательно)
- Соль, перец, на вкус
- Растительное масла (смазать слои пароварки)
Что понадобиться:
- Мантоварка
- Электрический Миксер, венчик и крюк насадки
- Насадки для лапши
- Чашка, разделочная доска и нож
Как Приготовить:
1. Сначала приготовит тесто: добавит 21 яйца + 1 стакана теплой воды + щепотку соли в миску электрического миксера с венчиком насадкой и взбить хорошо смесь. Поменять насадку на крючок и добавить 2 стакан муки и перемешать. Продолжать добавлять по 1/2 стакана муки за раз, пока тесто не сформируется и не перестанет прилипать. Необходимо добавить достаточно муки чтобы тесто было немного по тверже. Оставить на 30 минут.
2. Чтобы приготовить начинку: нарезать говядину небольшими кубиками и перенести в среднюю миску. Очистить, вымыть лук и нарезать кубиками или натереть на мелкие кубики или кусочки. Очистить, вымыть и отжать 3-4 зубчика чеснока. Добавить соль и перец по вкусу и перемешать, пока все не смешается. Оставит постоять, пока не всё готово.
3. Перенести на чистый стол. Разделите тесто на 2 или 3 небольших кусочка и раскатать каждое в длинную сосиску. Взять каждое и порезать его на мелкие кусочки. Каждый кусочек, обвалит в муке и сделать круг. Повторить с остальным тестом. Установит насадку для лапши (простую) и пропустить каждый круг тесто начиная с первой скорости и до последней 3-ой скорости.
4. Хорошо смазать растительным маслам каждый слой паровых ярусов. Поместите ½-1 столовую ложку мясной начинки в центр каждого круга и закрыть его, зажимая верх и низ, чтобы сделать среднюю границу, затем влево и вправо, возвращаясь к центру. Он должен выглядеть как конверт и крестик в середине, имеющий четыре границы. Затем сожмите правую верхнюю часть с правым нижним вместе и с левой стороны сделайте его похожим на лодку. Положить на слои мантоварка чтобы они не трогали друг друга. Повторить с остальным тестом.
5. Готовит нужно сразу чтобы тесто незаветривалось либо заморозить. Чтобы приготовить: Добавит воды в нижнюю кастрюлю примерно чтобы 3/4 кастрюли было заполнено воды. Довести до кипения на сильном огне потом убавить на средний/слабый огонь (это где-то 3 или 4, но огня температуре зависит от того какая у вас мантоварка. Необходимо чтобы был хороший пар, но не сильно кипела вода.) Варите около 45 минут. Подавать со сметаной, сливками, кетчупом, уксусом или с чем вы любите. Чтобы заморозить: положить сырые манты на подносы с мукой и убрать в морозильник на 15-20 минут или пока манты полностью не заморозятся. Потом можно перенести в закрывающийся пакет или коробку. Вынуть из морозильника когда будете готовить. Следуйте той же инструкций, чтобы приготовить. На следующий день можно разогреть оставшийся манты на сковородки и хорошо поджарить их на масличке. Мне даже больше нравиться такой вариант.
Хранение: Сварино: в холодильнике, в закрытой контейнере. В морозилке: в контейнере или пластиковом пакете
Свежесть: Сварино: 3-5 дней, В морозилке: Я, честно говоря, сильно не проверяю время, но оно может быть в морозилке долгое время (я бы сказал, даже до года или даже больше)