Basic Crepes Recipe

Basic Crepes Recipe

In Russia, blini (crepes) are something every wife makes because they are a great breakfast, appetizer (if savory) or even just something to drink tea with. And we know in Russia, everybody loves tea. So there will always be something for tea. This recipe I will be sharing with you is a basic crepe recipe. There are many different kind of fillings you can make with crepes. You can make these and serve as is with sour cream, jams or you can check out my other crepe recipes for filling ideas.



Cuisine: Russian      

Kitchen: Julietta’s Creations

Time: 30 minute - 1 hour

Serving: 10-15 crepes



Ingredients:


  • 2 eggs
  • 4-5 tbsp granulated sugar
  • 1-1 1/2 cups  whole milk
  • 1+ cup all purpose flour
  • 2 drops of vanilla extract
  • 2 tbsp extra virgin olive oil
  • 1/2 -1 tbsp butter for frying


Tools Used:


  • Bowl
  • Wooden paddle, metal paddle or spatula
  • Ladle or large spoon
  • Non stick Skillet (preferred)
  • Food Processor, blender or whisk
  • Plate


Directions:


1.            In a food processor,  add 2 eggs + 4 tbsp sugar + 1 cup milk + 2 drops of vanilla extract and blend until smooth. Next add 1 cup flour and blend again until no lumps are seen. Batter should slightly thicken, add 2 tbsp of oil and blend again. (If batter is too thick add more milk, if too liquid add more flour). Batter should easily move around the skillet when you swirl but should not be too runny consistency to control. 


2.           Melt a little piece of butter about 1/2 tbsp in a skillet. Place about 3 tbsp of batter on a nonstick skillet or I use 1 scoop of a mini ladle, starting from the edges and swirl it around in the center to make one fully covered circle. Tip extra liquid from the skillet back into the batter bowl. (Blini are best when they are thin). Cook over medium/low heat until bubbled and edges are brown, about 2-3 minutes. Flip over the crepe with a spatula, wooden spoon or metal spoon and cook on the other side. Sometimes it helps to flip over if you go around  all the edges of the crepe with a spatula before flipping over, to not brake the crepe. Remove from skillet and place on a plate, repeat until batter ends. Stack cooked crepes one on top of the other. After every 1-2 crepes flip over the whole stack having the bottom ones on top now, that way you will keep the crepes soft. Best served warm. 


Storing: Keep at room temperature, covered

Freshness: Room temperature for 1-2 days. Refrigerate after 2 days. Fresh for 4-5 days. (Reheat in a microwave or oven after refrigeration.)


Here's a link to Ninja Food Processor, I really like it. 


https://www.amazon.com/Ninja-Processor-450-Watt-Smoothies-QB1004/dp/B004XK4N9C/ref=sr_1_2?crid=2LBW9MLB00846&dchild=1&keywords=ninja+food+processor&qid=1589396561&sprefix=ninja+food+pr%2Caps%2C259&sr=8-2





Russian Version/Рецепт по-Русски:


Блины 


Ингредиенты:


  • 2 яйца
  • 4 ст.л сахара
  • 1-1 1/2 ст. молока
  • 1+ ст. муки
  • Пару каплей экстракт ванилина
  • 2 ст.л оливкового масла  (оливковое масло первого отжима)
  • Сливочное масло для жарки


Что понадобиться:


  • Миска
  • Деревянное ложка, металлическое, или шпатель 
  • Половник или большая ложка
  • Сковорода с антипригарным покрытием (предпочтительно)
  • Кухонный комбайн, блендер или венчик
  • Тарелка


Как Приготовить:


1. В кухонный комбайн добавит 2 яйца + 4 столовые ложки сахара + 1 стакан молока + 2 капли ванильного экстракта и взбит до получения однородной массы. Затем добавит 1 стакан муки и снова перемешать хорошо чтобы не было комков. Тесто должно слегка загустеть.  Добавить 2 столовые ложки растительное масла и снова перемешать. (Если тесто слишком густое, добавить больше молока, если слишком жидкое, добавить больше муки). Тесто должно легко перемещаться по сковороде, когда выливаете, но не должно быть слишком жидкое.


2. Растопить маленький кусочек сливочного масла (около 1/2 столовой ложки) в сковороде. Поместит примерно 3 столовые ложки или я использую 1 ложку маленькой половник жидкого теста на сковороду с антипригарным покрытием, . Начиная с краев и вращая его вокруг и в центре, чтобы сделать один полностью покрытый круг. Слить лишнюю жидкость из сковороды обратно в миску с тестом. (Блины лучше, когда они тонкие) Готовит на среднем /слабом огне до образования маленьких пузырьков и когда края начинают становиться коричневые, около 3-5 минут. Перевернуть шпателем блин и готовит на другой стороне. Иногда помогает перевернуть, если поддет вокруг все края блина с помощью шпателя. Снять со сковороды и положите на тарелку и продолжать процесс, пока тесто не кончится. Сложит приготовленные блины один поверх другого. После каждые 1-2 блинчика перевернуть всю стопку, чтобы нижние теперь были сверху, таким образом, вы будете держать блинчики мягкими. Лучше всего подавать тёплые.


Хранение: Хранить при комнатной температуре, накрытыми
Свежесть: 1-2 дня при комнатной температуре. Убрать в холодильник после 2-х дней. Всего 4-5 дней (Слегка разогрейте после холодильника перед подачей)