Almond Apple Puff Pastry Cookies
These soft and light puff pastry cookies are made from an almond paste with apples. This makes the perfect cookies to drink with tea. They are not too sweet and are just perfect!
Cuisine:
Kitchen: Olga’s Flavor Factory
Time: 1-2 hours
Serving: 45-55 cookies
Ingredients:
- 1 package of puff pastry (1 lb or 2 sheets), thawed
- 2-3 apples
- 3 tbsp butter
- ¼ - ½ cup sugar (depending how sweet you like your cookies)
- ½ cup apple/peach/or apricot jam
- 1 cup almond flour
- ¾ cup powdered sugar
- ¼ tsp almond extract
- 1 egg
Tools Used:
- Food Processor
- 3 baking sheets with parchment paper or silicon mats
- Rolling pin
- Silicon mat or working area
- Brush
- Butter knife
- Bowls
- Cutting board & knife
- Round cookie cutter or cup
Directions:
1. First make the almond paste by adding 1 cup almond flour + 3⁄4 cup powdered sugar + 1⁄4 tsp almond extract + 1 egg white (save the egg yolk for the egg wash) to your food processor and mix until its all combined. Place in a small bowl and set aside.
2. Preheat oven to 400 F. Line your baking sheets with parchment paper. Melt 3 tbsp of butter. Beat your egg yolk + a 1 tsp (or couple drops) of water or milk. Place your sugar in a separate bowl. Place all your bowls next to your working space. Cut your apple into thin slices and place into a bowl.
3. Roll out one of your pastry sheets about 10 inches long don’t make it too thin, you want your puff pastries to puff up. Add flour so it won’t stick in the process. Cut out circle shapes with your cup or cookie cutter and place on baking sheets (the size of your circle should be about 1-2 inches). Repeat with other pastry sheet. You can re-roll out of scraps to make more cookies if you want.
4. Place about 1 tsp of almond paste on each circle and spread with a knife evenly around the circle. Place 2-3 slices of apples on each circle and brush with melted butter. Sprinkle generously with sugar(remember that puff pastry dough don't have any sugar in them so how much you sprinkle on top (and after you bake them) will be how sweet your cookie will be). Repeat with all your dough.
5. Brush your egg wash on the sides of each cookie. Bake the cookies at 400 F for 20-25 minutes or until golden. Keep watching it so it won’t burn. Couple minutes before they are out of the oven place your jam in the microwave for about 30-45 seconds or until its liquid. Once out of the oven brush generously with jam on each cookie and sprinkle more with sugar. Jam gives more sweetness and flavor to your cookie.
Storing: Room temperature, covered
Freshness: 5-6 days
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Печенье из слоеного теста с миндалю и яблоками
Ингредиенты:
- 1 упаковка слоеного теста (450 г или 2 листа), размороженное
- 2-3 яблока
- 3 столовые ложки сливочного масла
- 1/4 - 1/2 стакана сахара (в зависимости от того, насколько сладко вам нравится печенье)
- ½ стакана яблочного / персикового / или абрикосового варение
- 1 ст. миндальной муки
- ¾ ст. сахарной пудры
- 1/4 чайной ложки экстракта миндаля
- 1 яйцо
Что понадобиться:
- Кухонный комбайн
- 3 противня с пергаментной бумагой или силиконовыми ковриками
- Скалка
- Силиконовый коврик или рабочий стол
- Кисточка для смазки
- Нож для масла
- Чашки
- Разделочная доска и нож
- Форма круга
Как Приготовить:
1. Сначала приготовить миндальную пасту, добавив 1 ст. миндальной муки + 3/4 ст. сахарной пудры + 1/4 ч. л экстракта миндаля + 1 яичный белок (оставить яичный желток для смазки на потом) в кухонный комбайн и перемешать до однородной массы. Переложить в маленькую миску и отложите в сторону.
2. Разогреть духовку до 400 ф (204 с). Выложить на противни пергаментную бумагу. Растопить 3 столовые ложки масла. Отдельно взбить яичный желток + 1 чайную ложку (или пару капель) воды или молока. Пересыпать 1/2 ст. сахара в отдельную миску. Разрезать яблоки на тонкие ломтики и положит в отдельную миску. Положить все чашки на стол где вы будете работать.
3. Раскатать один из листов слоеного тесто, длиной около 10 дюймов, не делайте его слишком тонким, нужно чтобы тесто надулась. Добавит муку, чтобы она не слиплась в процессе. Вырезать кружочки с помощью чашки или формочки для печенья и положит их на противни (размер кружка должен быть около 1-2 дюймов). Повторит с другим листом теста. Вы можете повторно свернуть обрезки, чтобы сделать больше печенье, если хотите.
4. Нанести около 1 чайной ложки миндальной пасты на каждый кружок и равномерно распределите ножом по кругу. Разместит 2-3 ломтика яблок на каждом круге и смазать растопленным маслом сверху. Щедра посыпать сверху сахаром (помните, что в тесте нет сахара, поэтому сколько вы посыпаете сверху будет, насколько сладким будет ваше печенье). Повторит процесс с оставшимся тестом.
5. Смазать яйцом по бокам каждого печенья. Выпекать печенье при 400 Ф (204 С) в течение 20-25 минут или до золотистого цвета. Смотрите, чтобы они не сгорели. За пару минут до того, как они выйдут из духовки, поставит варенье в микроволновку примерно на 30-45 секунд или пока она не станет жидкой. Выйдя из духовки, щедро смажьте вареньем каждое печенье и ещё посыпьте сахаром если необходима. Варенье придает вашему печенью больше сладости и аромата.
Хранение: при комнатной температуре, накрытым.
Свежесть: 5-6 дней