Cheesy Bread
This recipe of cheesy bread contains different kinds of cheese with a simple easy dip which makes a great side for soups.
Cuisine: Italian
Kitchen: Julietta’s Creations/(Dough): Natasha’s Kitchen
Time: 2 hours
Serving: 1 large bread
Ingredients:
Dough:
- ¾ cup warm water
- 1 tbsp dry active yeast
- ½ tbsp liquid honey
- 1 ½ tbsp extra virgin olive oil
- 2 cups all-purpose flour
- ¾ tsp salt
Topping:
- Dry Oregano
- Dry Basil
- ½ tbsp Ranch
- ¾ cup mozzarella cheese
- 1/3 cup cheddar cheese
- ¼ cup Parmesan cheese
- ¼ cup Mexican cheese (optional)
Dip:
- ¾ - 1 can tomato sauce
- 1/2 tsp Dried oregano
- 1/2 tsp Dried basil
- Salt & Pepper to taste
- 1/2 tsp Garlic Powder
Tools Used:
- Bread maker or Electric Mixer with whisk & hook attachments
- Baking sheet with silicon mat or parchment paper
- Rolling pin
- Large silicon mat or clean work area
- Brush
- Small ramekin (Bowl for dip)
Directions:
1. If making in bread maker: Place ¾ cup warm water + 1 tbsp yeast + ½ tbsp honey + 1 ½ tbsp oil + 2 cups flour (exactly or even less, if you put too much flour, the dough won’t form right) + ¾ tsp salt into bread maker. Or if making it in electric stand mixer: Place ¾ cup warm water + 1 tbsp yeast in the bowl and let sit for 5 minutes until bubbly. Add ½ tbsp honey + 1 ½ tbsp oil + ¾ tsp salt and mix with whisk attachment until well combined. Switch attachment to hook and add 2 cups of flour (1/2 cup at a time) or until dough no longer sticks to the side of the bowl. Remove dough from bowl, lightly drizzle oil around the bowl and rub against the sides and bottom of the bowl with your hand. Place dough back into the bowl, cover with plastic wrap and let sit for 1 hour. Once dough has puffed and doubled in volume it's ready.
2. Preheat oven to 415 F. Take the dough out of the bread maker or out of the bowl and transfer it to your work space area. Knead it couple more times removing the bread maker attachment (if using bread maker) and forming a good ball. If dough is sticky add a bit of flour and roll everything together. Take your rolling pin and roll out a rectangle shape to make it even, or circle if you want it to be a pizza. Try not to make it super thin so it won’t burn fast and become crunchy. Once you rolled out to your desired length transfer to a baking sheet and help spread out the dough around the baking sheet to make it even on the sheet.
3. Take ½ tbsp of ranch and pour it over the dough, take a brush and brush it all around. Next combined top ¾ cup mozzarella cheese + 1/3 cup Cheddar cheese + ¼ cup Parmesan cheese + ¼ cup Mexican cheese in a separate bowl. Spread the cheese evenly over the top of the dough. Top it all off with sprinkling dried basil and oregano over the top and a bit of salt. Place in oven and bake for 15 minutes at 415 F.
4. Prepare your dip by mixing 1 can of tomato sauce + 1/2 tsp Dried oregano +1/2 tsp Dried basil + 1/2 tsp Garlic Powder + Salt & Pepper to taste.
5. Once Cheesy Bread is golden, take out of the oven and let cool slightly. Cut into strips or desired shapes, dip into marinara sauce and enjoy!
Storing: Refrigerate covered, after it's at room temperature
Freshness: 2-3 days
*Please adjust recipe of measurements & time based on your own personal taste, various of ingredients and different materials used.
Russian Version/Рецепт по-Русски:
Хлеб с Сыром
Ингредиенты:
Тесто:
- ¾ ст. тёплой воды
- 1 tbsp сухих активных дрожжей
- ½ ст.л. жидкого меда
- 1 ½ ст.л. растительного масло (оливковое масло первого отжима )
- 2 ст. муки
- ¾ ч.л. соли
Начинка:
- Сухой орегано
- Сухой базилик
- ½ ст.л. Ранчо (Ranch Dressing)
- ¾ ст. сыр моцарелла
- 1/3 ст. сыр чеддер
- ¼ ст. сыр пармезан
- ¼ ст. мексиканский сыр
Соус:
- ¾ - 1 банка томатного соуса
- 1/2 ч.л. сухой орегано
- 1/2 ч.л. сухой базилик
- Соль и перец на вкус
- 1/2 ч.л. Чесночный порошок
Что понадобиться:
- Хлебо-печка или электрический миксер с венчиком и крючком
- Лист для выпечки
- Скалка
- Кисточка для смазки
- Маленькая миска для соуса
Как Приготовить:
1. Положить все ингредиенты в
хлеба-печкуи включить на 1 час и 30 минут, чтобы замесить тесто или навести тесто в электрическом миксере: Налить ¾ ст. теплой воды + 1 ст.л. дрожжей в чашку электрического миксера и оставит набухать на 5 минут. Добавить ½ ст.л. меда + 1 ½ ст.л. растительного масло + ¾ ч.л. соли и хорошо перемешать венчиком. Потом поменять венчик на крючок и добавить 2 ст. муки или сколько необходимо чтобы тесто не было липким (примерно по 1/2 ст. за раз чтобы не переборщить). Вытащить тесто из чашки, смазать края и дно чашки растительным маслом и положить тесто обратно в чашку. Накрыть чашку и дать подходить на 1-2 часа.
2. Разогрейте духовку до 415 F (212 С). Когда тесто немного подошло, вытащить тесто на чистый стол или большой силиконовый коврик и помните тесто ещё пару раз.(Если из хлеба-печки: снять насадку из хлеба-печки и вытащить тесто. Если тесто липкое, добавьте немного муки и все сверните вместе.) Возьмите скалку и раскатайте прямоугольник (или круг если вы хотите сделать как пицца), чтобы он выровнялся равномерно. Старайтесь не делать его очень тонким, чтобы он не сгорел быстро или был хрустящим. После того как вы раскатали тесто перенесите его на противень, и слегка разложите чтобы он выровнялся.
3. Возьмите ½ ст.л. ранчо и вылейте его на тесто, возьмите кисточку и размажти везде. Потом перемашайти вмести ¾ ст. сыра моцарелла + 1/3 ст. сыра чеддер, + ¼ чашки сыра пармезан + ¼ чашки мексиканского сыра и разложить это всё равномерно на тесто. Потом посыпать сверху сухой базилик + сухой орегано и немного соли. Поставить в духовку и запекать 15 минут при 415 F.
4. Как приготовить соус: Смешать вмести 1 банку томатного соуса +1/2 ч.л. сухой орегано + 1/2 ч.л. чесночный порошок + 1/2 ч.л. сухой базили + соль и перец на вкус.
5. Как только сырный хлеб станет золотистым, выньте его из духовки и дать немного остыть. Нарезать полосками или желаемой формы и макать в соус маринара.
Хранение: В холодильники, накрытым после того как оно остынет до комнатной температуре
Свежесть: 2-3 дней